Rokenrolový automat na chytlavé melodie jel na crack a heroin. Přitahoval smrt, ale přežil.

Rokenrolový automat na chytlavé melodie jel na crack a heroin. Přitahoval smrt, ale přežil. Zdroj: Profimedia.cz

Pete v lednu 2006 na jedné z mnoha návštěv londýnského soudu
V únoru 2004 si Libertines vyzvedli cenu NME pro nejlepší kapelu roku
Když Libertines začínali, střílel chytlavé melodie od boku
Hudební posluchači a kritici se přeli, jestli je génius, nebo troska, a dospívali k výsledku, že nejspíš obojí
Libé pocity nadále čerpá z oblíbených fastfoodů, uzenin a sýrů a kouří i pije, takže jeho abstinence od drog visí na vlásku
5
Fotogalerie

Pete Doherty: Rokenrolový automat na chytlavé melodie jel na crack a heroin. Přitahoval smrt, ale přežil

Na vrcholu slávy, kreativity a konzumace drog si zpěvák a hudebník PETE DOHERTY (45) fanoušky nezískával jen úsměvem, talentem a songy, ale i jakýmsi drug-appealem. Nevadilo mu píchat si do žil jed a vzápětí z nich vysávat krev, aby jí kreslil obrazy a prodával je za horentní sumy. Žluté zuby, černé prsty, mastné vlasy: nic z toho nebránilo v tom, aby okouzlil Kate Mossovou, Carlu Bruniovou nebo Charlotte Gainsbourgovou. Coby uživatel opioidů sledoval, jak jeho kamarádi, včetně Amy Winehouseové, padají do hrobů jak přezrálé hrušky. Jedno z úmrtí ho však pronásleduje dodnes.

Pete Doherty se narodil 12. března 1979 v anglickém Hexhamu majorovi Peteru Dohertymu a armádní zdravotnici Jacqueline Michelsové. S rodiči a sestrami AmyJo a Emily se často stěhoval po vojenských základnách po celé Evropě. Neměl možnost zakořenit v trvalejších přátelstvích. Když si navíc představíme přísného, ale spravedlivého otce v zeleném, chlácholivou mámu v bílém a dvě ségry-spiklenky, vyjde nám background pro rockovou hvězdu jako vyšitý.

Nomádství zdědil po prarodičích z matčiny strany, francouzských a ruských Židech. Na střední škole vyhrál literární soutěž a za odměnu vyrazil na básnické turné do Ruska. Při předčítání si všiml, že publikum neelektrizuje jen svými verši, ale celou svou persónou. Věděl ale, že veršováním se neuživí. Peníze viděl v příbuzném hudebním průmyslu, jehož Mekkou byl Londýn. Přesídlil tam hned po maturitě, kterou složil s vyznamenáním. Přihlásil se na univerzitu ke studiu literatury a přes sestru AmyJo, hudebnici, se seznámil se svým osudovým parťákem Carlem Barâtem, který studoval herectví. Doherty obdivoval jeho hbité prsty na kytaře a Barât zase cítil, že tenhle kluk má v osudu vepsanou nehynoucí slávu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!