Zleva scenárista a režisér Sean Durkin a herci Zac Efron a Jeremy Allen White

Zleva scenárista a režisér Sean Durkin a herci Zac Efron a Jeremy Allen White Zdroj: Profimedia.cz

Efron a White o wrestlingovém dramatu Železní bratři: Nic tak fyzicky náročného jsem nikdy nezažil

Rodina Von Erichových patřila k průkopníkům wrestlingu – zábavy na pomezí sportu a cirkusové show. Nejstaršího ze zápasnických bratří, Kevina, ve filmu Železní bratři ztvárnil bývalý lamač dívčích srdcí ZAC EFRON (36), mladšího atleta Kerryho pak JEREMY ALLEN WHITE (33), který nedávno získal už druhý Zlatý glóbus za seriál Medvěd. Režisérem je SEAN DURKIN (42), jenž dosud točil spíš typické americké nezávislé filmy.

Do wrestlingu, světa komiksově přehnaných postav i úderů, vstoupila nejprve hlava rodiny: Jack Adkisson přijal zkraje 50. let alter ego pomahače nacistů Fritze Von Ericha a představil světu chvat „železný spár“. Von Erich měl šest synů, pět z nich se postavilo do ringu – už ne jako zlosynové, nýbrž coby miláčci davů. Scenárista a režisér Sean Durkin se v komorních dramatech Martha Marcy May Marlene (2011) nebo Klícka (2020) zabýval rodinnými vztahy poznamenanými velkými oběťmi, což je téma, které kupodivu rezonuje i ve wrestlingovém dramatu. Z bratrů Von Erichových totiž pět zemřelo předčasně, tři vlastní rukou…

Kolik tragédie dokáže unést jediný film?

Sean Durkin: Jenom kolik se do něj vejde. Pokud jde o příběh Von Erichových, je to ve své podstatě antická tragédie. To, co se s nimi stalo, má až mytické proporce. A oproti filmu toho prožili ještě mnohem víc. Kluci měli ještě jednoho bráchu, který se jako malý utopil v louži roztátého sněhu, někdo další přišel o dítě… Tragédie se větvila dál a dál.

Jak jste si coby scenárista stanovil hranice?

Řekl jsem si, že už samotný wrestling je docela mytická záležitost. To bylo základní hrací pole. Pak jsem strávil roky tím, že jsem v příběhu škrtal a snažil se v něm všechno rozehrát okolo Kevina.

Zac Efron: Na mě příběh působil jako emocionální horská dráha. Von Erichovi si projdou šílenými věcmi. Každý, kdo měl přísné rodiče, to bude vnímat ještě intenzívněji. Chcete v očích rodičů uspět, ale nedaří se vám to. Snažíte se být dokonalí, vyhovět jejich představám. To je věčné téma.

Jeremy Allen White: Vidím tam ještě touhu po porozumění. To Kerrymu určitě chybělo. A jak říká Zac, bráchové Von Erichové se snažili najít zadostiučinění u otce, ale taky jeden u druhého a samozřejmě u publika.

Jak vnímáte wrestling?

Sean Durkin: Fascinuje mě. Zápasníci vyjadřují v ringu velké emoce: bolest a triumf, vítězství i zmar. Všechno je expresívní, v nadživotní velikosti. Ale taky tvrdé a náročné.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!