Per Gessle na koncertu Roxette

Per Gessle na koncertu Roxette Zdroj: CNC_David Kundrát

Per Gessle na koncertu Roxette
Per Gessle na koncertu Roxette
Per Gessle na koncertu Roxette
Marie Fredriksson (57)
Per Gessle (vpravo) provádí svou rodinku po Karlově mostě.
11
Fotogalerie

Švédský hitmaker Per Gessle slaví 65. narozeniny. Celosvětově ho proslavilo duo Roxette

Joyride, It Must Have Been Love, The Big L., Spending My Time, The Look, Fading Like a Flower, How Do You Do a mnoho dalších. Tak se jmenují hity slavné švédské kapely Roxette, které dodnes zní v rádiích po celém světě a pod nimiž je autorsky podepsán zpěvák a kytarista této skupiny Per Gessle. Tento hitmaker, který po smrti své parťačky Marie Fredriksson na hudbu nezanevřel a dál neúnavně skládá chytlavé písničky ve svém typickém stylu, dnes slaví své 65. narozeniny.

Per Gessle je mužem mnoha zálib a koníčků. Je o něm známo, že jeho oblíbeným spisovatelem je Charles Bukowski, že je vášnivým sběratelem vína a má rád mořské plody upravené na všechny možné způsoby. Vedle toho je nadšeným sběratelem kytar. Na některé z nich složil i své největší hity, které Roxette proslavily po celém světě a učinily z této kapely vedle jmen jako ABBA, Europe nebo Rednex jeden z nejvíce žádaných hudebních artiklů po celém světě. Ostatně není ani divu, že Per Gessle je podle celosvětově hojně sledovaných stránek Pantheon Music považován za čtvrtou nejznámější a nejslavnější osobnost švédské hudební historie. Před ním už je jenom pánská část skupiny ABBA – tedy Benny Andersson a Björn Ulvaeus – a skladatel a houslista z 19. století Franz Adolf Berwald.

Per Håkan Gessle se narodil 12. ledna 1959 v městečku Halmstad v rodině Elisabeth a Kurta Gessleových jako třetí dítě. K hudbě tíhl už od svého dětství. Již v roce 1976 byl zakladatelem hudební skupiny Gyllene Tider (Zlaté časy). Tato kapela byla ve svých počátcích velice populární, nicméně po svém čtvrtém albu – které se špatně prodávalo – se skupina rozpadla. Per Gessle se vydal na sólovou dráhu.

V té době se už však znal s o rok starší zpěvačkou Gun-Marie Fredriksson, která hrála s kapelou Mammas Barn (Maminčiny děti). Potkali se prý náhodně v jednom knihkupectví. Per následně pozval Marii na nahrávání svého prvního sólového alba „Per Gessle“, na němž spolu nazpívali tři písničky. V roce 1986 se Gessle a Fredriksson rozhodli, že to spolu po umělecké stránce dají dohromady se vším všudy a založili kapelu Roxette. Její název převzali podle jedné skladby bluesmana Dr. Feelgooda ze 70. let, který byl s touto skladbou jeden čas v britské hitparádě nejprodávanějších singlů dokonce na 1. místě.

Kapela Roxette měla po dobu své existence originální, nezaměnitelný styl. Byl charakterizován úslovím „Nenuď nás a přejdi k refrénu!“ a skrze něj se prosadila v tehdejší světové nadvládě americko-britské hudební produkce. Kapela během své kariéry prodala 75 milionů desek. Její tři světová turné vidělo každé okolo 1,5 milionu diváků. Představila se i v České republice. Upozornila na sebe i ústřední písní It Must Have Been Love v hollywoodském slaďáku Pretty Woman s Julií Roberts a Richardem Gerem v hlavních rolích.

Závěrečné období kapely ovlivnila vážná nemoc zpěvačky Marie Fredriksson, které byl již v roce 2002 diagnostikován mozkový nádor. Okamžitě podstoupila operaci a náročnou léčbu. Roxette postihla téměř desetiletá nucená pauza, po ní se kapela vrátila na megaúspěšné světové turné. V roce 2016 kapela oznámila, že z vážných zdravotních důvodů už koncertovat nebude. Marie Fredriksson zemřela 9. prosince 2019.

I po smrti své parťačky Per Gessle s hudbou neskončil a v uplynulých letech vydal svá sólová alba

„Gammal kärlek rostar aldrig“ a „Pop-Up Dynamo!“, se kterými se snaží navázat na slavnou dobu kapely Roxette. Vedle skládání pro Roxette v minulosti Per Gessle napsal několik skladeb i pro Tinu Turner či rockovou divošku Belindu Carlisle.

Per Gessle je od roku 1993 ženatý se svou dlouholetou přítelkyní Asou Nordin, společně mají syna, který se jmenuje Gabriel Titus. V roce 2003 obdržel Gessle společně s Fredriksson od švédského krále Carla XVI. Gustava řád za významný příspěvek ke kulturní reprezentaci země.