Video placeholde
Slamer Izajáš (druhý zprava, vedle moderátora Filipa Koryty alias Dr. Filipitche) získal nakonec třetí místo, Krála byla druhá. Vyhrál Malda.
V jubilejním 20. ročníku Mistrovství ČR ve slam poetry zvítězil ve vyprodaném sále pražské MeetFactory slamer, který si říká Malda
Malda ve druhém kole zariskoval a v dozvuku oslav svobody kolem 17. listopadu vsadil na temný, naléhavý text o praktikách tehdejší STB
Mezi finalisty byli ostřílení borci, kteří brázdí česká podia již mnoho let, jako Jura Juráň
Z dvanácti letošních kvalifikačních kol postoupilo z téměř dvou set soutěžících do finále MČR jen dvanáct slamerů a slamerek
7
Fotogalerie

Indiana Jones má nacisty, příroda má turisty, Česko má nového mistra republiky ve slamu. Říkají mu Malda

Česko má nového šampiona ve slam poetry. V jubilejním, dvacátém ročníku Mistrovství ČR ve slam poetry v sobotu zvítězil ve vyprodaném sále pražské MeetFactory slamer Martin Malík, který vystupuje pod přezdívkou Malda. Publikum oslovil nikoli svým tanečním uměním (jeho práce s pánví, jak poznamenal moderátor šampionátu Dr. Filipitch, je vskutku obdivuhodná), ale primárně dvěma solidními slamy.

„Indiana Jones má nacisty, příroda má turisty,“ vypočítával slamer Malda, vlastním jménem Martin Malík, ve svém prvním soutěžním kousku věnovaném bohyni spravedlivé odplaty Nemesis, přesněji „všem záporákům a úhlavním nepřátelům“. Sarkasmus, narážky na populární seriály a počítačové hry i odkazy k erotice získaly třiadvacetiletému posluchači filmových studií olomoucké univerzity původem z Postřelmova na Šumpersku smích, nadšené výkřiky z publika a nakonec také těsné vítězství v Mistrovství ČR ve slam poetry. 

"Miluju herectví a vždycky jsem si chtěl zahrát záporáka," vyznal se posléze nadšenec do tance, zpěvu a dramatického umění redaktorovi Jiřímu Svobodovi ve studiu Událostí v kultuře ČT Art. Fanda tance, zpěvu a dramatického umění věnoval, i s ohledem na akce kolem 17. listopadu, svůj druhý slam praktikám StB; finalisté přitom v rámci tříminutových slamů typicky sázejí na humor. Na druhém místě před zraky vyprodané MeetFactory skončila slamerka Krála. Ji i Maldu uvidíte nejdříve večer 5. prosince v pražském Café V lese na akci Masters Slam.

A jak to letos probíhalo?

Z dvanácti letošních kvalifikačních kol, která se konala ve velkých městech napříč republikou, postoupilo z téměř dvou set soutěžících do finále MČR jen dvanáct slamerů a slamerek. Mistr ČR získává finanční odměnu 30 000 Kč a právo reprezentovat Česko v příštím roce na Mistrovství Evropy a světa. V sobotu 18. listopadu o něm do zaplněné pražské MeetFactory přišlo rozhodnout na sedm set diváků, kteří sledovali více než tříhodinové napínavé klání v poezii naživo. Diváci nakonec překvapivě stanovili jako vítěze Maldu. Ačkoli mezi finalisty byli ostřílení borci, kteří brázdí česká podia již mnoho let, jako Jura Juráň, Garcon nebo Pan Tadeáš, potvrdilo se, že ve slam poetry není nikdy nic jisté a stát se může cokoli.

Výsledek byl ovšem těsný. Od druhého místa, tedy od slamerky Krály, dělil Maldu jediný bod. V kontextu 160 bodů, které jsou maximem toho, co mohou diváci udělit, se jedná o podobné srovnání, jakým jsou ve sportu desetiny či setiny vteřiny. 

Čeští slameři všude, kam se podíváš

„Jelikož jsme již dobře propojeni s mezinárodními sítěmi – obdobné národní šampionáty se konají po celém světě – získal Malda také možnost reprezentovat příští rok Českou republiku na celoevropském šampionátu a na mistrovství světa," doplnil po akci organizátor českého mistrovství Tomáš Kůs z pořádajícího Detour Productions. Malda může navázat na ještě čerstvý historický úspěch českého slamu – slamer Vašek z Aše obsadil na posledním evropském šampionátu v Římě třetí místo a probojoval až do semifinále na mistrovství světa v Riu de Janeiro.

I v průběhu následujícího roku budou v různých městech ČR probíhat přátelské exhibice i jiné formáty tohoto literárně performativního žánru, který si získává čím dál víc příznivců. Výjimkou není ani pětačtyřicet představení měsíčně, což v úhrnu roku dělá více než čtyři sta akcí. Slam poetry je stálicí v doprovodných programech mnoha hudebních a literárních festivalů, proniká do učebnic a prostřednictvím workshopů do hodin literatury na stovkách základních a středních škol, je tématem diplomových i disertačních prací.