Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more neoriginalitě dramaturgů českých divadel, kteří nasazují Hamleta, Hamleta a Hamleta

Normálně bychom sem napsali nějakou vtipnou parafrázi na „být, či nebýt“, ale problém právě je, že Hamleta je všude až moc. Brno, Ostrava, Praha, pak zase Brno... To není jiná hra než Hamlet a jiný autor než Shakespeare? Nesouhlasnou vlnovku dále posíláme důkladně špatnému sci-fi filmu Stvořitel a mlhavým plánům ministerstva kultury na to, jak prošustrovat 200 mega na oslavu narozek Bedřicha Smetany.

Michal Kořán: To jako vážně? Protože má Bedřich Smetana 200 let od narození, tak někoho na ministerstvu kultury napadlo, že uvolní 200 milionů korun a roztočíme je? Oslavovat je O.K., ale nejdřív by tady měl být promyšlený nápad a pak se má teprve počítat, co to bude stát. Ne že se plácne částka a pak se teprve přemýšlí, za co se vlastně utratí. A kdy má vlastně narozeniny praotec Čech? Budou brzy nějaké kulaté? To by byl teprve mejdan…

Veronika Bednářová: Shakespearův Hamlet v titulní dvojroli s Michalem Isteníkem/Martinem Mihálem měl v Městském divadle Brno premiéru 9. září, Hamlet s Josefem Trojanem odpremiéroval v ostravském Divadle Petra Bezruče 22. září. Do třetice byl oznámen Hamlet s Pavlem Neškudlou v pražském Národním divadle, premiéra bude 7. prosince. Ovšem na květen 2024 chystá Hamleta i Národní divadlo Brno v režii Martina Čičváka, obsazení ještě není zveřejněno. A to už by pro letošní sezónu stačilo, ne?

Vojtěch Rynda: Minule jsem se tu dušoval, že nerad dávám Never more konkrétnímu filmu, ale to jsem netušil, že uvidím americkou sci-fi Stvořitel scenáristy a režiséra Garetha Edwardse. Podívaná z blízké budoucnosti, v níž lidé a AI bytosti žijí v některých částech světa mírumilovně pospolu a jinde ne, sice vypadá hezky a daleko dráž než na „pouhých“ 80 miliónů dolarů, ale to je tak všechno. Takovou koncentraci logických děr, nedomyšleností, ukradených nápadů, urážlivě agresívní ideologie a do nebe volajícího kýče v žádném jiném filmu široko daleko nenajdete. O obludné tuposti scénáře Stvořitele se více dočtete na reflex.cz.