Video placeholde
Česká republika vyšle do boje o Oscara film BRATŘI a ten se nyní představuje ve finálním traileru a plakátu
Česká republika vyšle do boje o Oscara film BRATŘI a ten se nyní představuje ve finálním traileru a plakátu
Česká republika vyšle do boje o Oscara film BRATŘI a ten se nyní představuje ve finálním traileru a plakátu
Česká republika vyšle do boje o Oscara film BRATŘI a ten se nyní představuje ve finálním traileru a plakátu
Česká republika vyšle do boje o Oscara film BRATŘI a ten se nyní představuje ve finálním traileru a plakátu
7
Fotogalerie

Česká republika vyšle do boje o Oscara film Bratři a ten se nyní představuje ve finálním traileru a plakátu

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) každoročně vybírá kandidáta na Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film a letos se akademici rozhodli vyslat za Českou republiku do boje o tuto nejprestižnější filmovou cenu snímek BRATŘI režiséra Tomáše Mašína. Film Bratři, který Tomáš Mašín natočil podle scénáře Marka Epsteina, vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Hlavní role v něm ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal, Adam Ernest, Matyáš Řezníček, Antonín Mašek, Matěj Hádek a Tatiana Dyková Vilhelmová. Snímek bude mít premiéru 26. října, sedmdesát let od jejich útěku do Západního Berlína. Nyní se představuje ve finálním traileru a plakátem.

Film Bratři vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě (Tatiana Dyková Vilhelmová) a sestře (Karolína Lea Nováková). Zakládají odbojovou skupinu, která má na svědomí řadu násilných činů, jejichž vyšetřováním je pověřen kapitán Státní bezpečnosti Koller (Stefan Konarske). Mašínové se stávají nejhledanějšími muži v zemi. Pokusí se o útěk do Západního Berlína, kde plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po pětici členů odbojové skupiny pokračuje ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii. Jen málokteré téma české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh snímku Bratři.

Režisér Tomáš Mašín se k filmu vyjádřil slovy: „Máme filmy adorující nástup komunismu i oslavující odboj. Chybí nám však o této době snímek krutě upřímný, film o snaze uniknout ze sevření, o touze zůstat svobodný. Zprostředkovat jím vhled do myšlení nejednoznačných a rozporuplných aktérů řízených silami nepředstavitelně mocnějšími.“ 

Jiří Padevět, spisovatel a badatel, který se zaměřuje na protektorátní a poválečnou historii v českých zemích, doplňuje: „Díky filmu Bratři se vrátí mašínovský příběh do veřejného prostoru v novém světle a pomůže pochopit, proč je nutné za svobodu bojovat i proti násobně silnějšímu nepříteli. Bratři bezpochyby dokáží zejména mladým divákům přiblížit pro ně zcela nepochopitelnou realitu totalitního státu, který by svým občanům nejraději nařizoval, co si mají myslet, koho mají nenávidět a co si mají dát k večeři.“

Film Bratři bude mít premiéru 26. října 2023 a vzniká pod vedením producenta Petra Bílka – FilmBrigade. Snímek podpořila řada institucí včetně České televize (kreativní producent Jaroslav Sedláček), evropského koprodukčního fondu Eurimages nebo Státního fondu kinematografie a záštitu nad ním převzalo Ministerstvo obrany ČR. Distributorem a koproducentem filmu je CinemArt.

Bratři

Režie: Tomáš Mašín

Scénář: Marek Epstein

Kamera: Friede Clausz

Hrají: Oskar Hes (Josef Mašín) a Jan Nedbal (Radek Mašín), Tatiana Dyková Vilhelmová (Zdena Mašínová), Stefan Konarske (kapitán Koller), Matěj Hádek (Zbyněk Roušar), Adam Ernest (Milan Paumer), Matyáš Řezníček (Václav Švéda), Antonín Mašek (Zbyněk Janata)

Producent: Petr Bílek - FilmBrigade

Koproducenti: PubRes (Slovensko), Rohfilm Productions (Německo), Česká televize – kreativní producent Jaroslav Sedláček, CinemArt

Synopse:

Film BRATŘI vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě (Tatiana Dyková Vilhelmová) a sestře (Karolína Lea Nováková). Zakládají odbojovou skupinu, která má na svědomí řadu násilných činů, jejichž vyšetřováním je pověřen kapitán Státní bezpečnosti Koller (Stefan Konarske). Mašínové se stávají nejhledanějšími muži v zemi. Pokusí se o útěk do Západního Berlína, kde plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po pětici členů odbojové skupiny pokračuje ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii. Jen málokteré téma české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh snímku Bratři.

O tvůrcích:

Tomáš Mašín začínal na reklamách, kde to dotáhnul na světovou špičku. Debutoval výpravným dramatem 3 sezóny v pekle, které soutěžilo na festivalu v Karlových Varech a bylo nominováno na jedenáct Českých lvů. Výrazný úspěch zaznamenal Tomáš také s televizními sériemi Profesor T. (Nova) a Ochránce (Česká televize), obě byly nominovány na Českého lva a Ochránce jej získal. 

Marek Epstein běhával závodně sprinty za SK Slavia Praha, takže o útěcích něco ví. Je to s náskokem nejúspěšnější domácí scenárista, který napsal Šarlatána (r. Agniezska Holland), Václava (r. Jiří Vejdělek) nebo dvojku Anděla Páně (r. Jiří Strach). Je držitelem Českého lva za scénář k dramatu Ve stínu, což potvrzuje, že Marek toho dost ví o padesátých letech, ve kterých se film Bratři odehrává.

Petr Bílek je zakladatelem filmové a televizní produkce FilmBrigade, kde vznikla řada úspěšných televizních seriálů pro komerční (Polda, Přešlapy, Tátové na tahu) i veřejnoprávní Českou televizi (Clona, Sever). V posledních letech na vývoji sérií spolupracovali se světovými televizemi a studii jako Sony Pictures, ITV, Red Bull Studios nebo ZDF. Petr je členem Emmy International Academy of Television.