Jedenáctý ročník Signal Festivalu proběhne od 12. do 15. října 2023

Jedenáctý ročník Signal Festivalu proběhne od 12. do 15. října 2023 Zdroj: Signal festival

Jedenáctý ročník Signal Festivalu proběhne od 12. do 15. října 2023
Jedenáctý ročník Signal Festivalu proběhne od 12. do 15. října 2023
Jedenáctý ročník Signal Festivalu proběhne od 12. do 15. října 2023
Jedenáctý ročník Signal Festivalu proběhne od 12. do 15. října 2023
Jedenáctý ročník Signal Festivalu proběhne od 12. do 15. října 2023
5
Fotogalerie

Signal Festival vstupuje do své druhé dekády. Vizuální identitu jedenáctého ročníku vytvořila umělá inteligence

Jedenáctý Signal Festival představí dílo českého výtvarníka Jana Kalába pracující s perspektivou i barvami a velkoformátové interaktivní dílo mexicko-kanadského umělce Rafaela Lozano-Hemmera, které díky termokamerám budou tvořit sami návštěvníci. Vůbec poprvé také uvede dětskou instalaci. Letošní ročník nabídne největší galerijní zónu ve své historii, ta představí sedm unikátních instalací českých i zahraničních umělců. Dalších 13 volně přístupných děl včetně dvou videomappingů bude k vidění na dvou festivalových trasách – Centrum a Karlín / Holešovice. Oblíbené videomappingy letos rozsvítí hned dvě ikonické stavby Prahy – budovu Městské knihovny na Mariánském náměstí a kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí. Jedenáctý Signal Festival proběhne od 12. do 15. října 2023.

Vstupenku si návštěvníci mohou koupit nasedm instalací. Zahraniční hvězdou jedenáctého ročníku je mexický umělec Rafael Lozano-Hemmer. Jeho interaktivní dílo Thermal Drift, které bude k vidění na Lyčkově náměstí, snímá prostřednictvím termokamer tělesnou teplotu návštěvníků a tu převádí do dynamické velkoformátové projekce. Diváci se tedy kromě pozorovatelů instalace stávají zároveň i tvůrci svých vlastních portrétů „Rafael Lozano-Hemmer patří mezi nejvýznamnější současné vizuální umělce. Svá díla vystavoval třeba na Benátském bienále, v MoMA a Guggenheimově muzeu v New Yorku nebo ZKM v Karlsruhe. Za svou tvorbu získal také hlavní cenu na festivalu Ars Electronica nebo britskou cenu BAFTA. Patří mezi špičku vizuálních umělců současnosti. Mám proto opravdu velkou radost, že je součástí festivalu,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta. Zahraniční program Signal Festivalu vzniká už druhým rokem díky podpoře Nadace PPF.

Největší galerijní zóna v historii festivalu

Galerijní zóna dále uvede španělské audiovizuální studio Playmodes, které představí v Hale 13 Holešovické tržnice největší instalaci letošního ročníku dosahující délky 25 metrů a šířky přes 12 metrů, s názvem Horizon. Návštěvník před ní zažije pocit mizejícího a pulzujícího horizontu. Norsko-portugalské studio Entangled Others ve videích s názvem Sediment Nodes promítne mikroorganismy vygenerované umělou inteligencí. Patronem díla je pojišťovna Kooperativa, která je dlouhodobým partnerem Signal Festivalu. Polský kolektiv Ksawery Komputery pak připraví pro prostor barokní Invalidovny interaktivní světelnou instalaci Flux, kterou budou moci návštěvníci ovládat pomocí vlastních gest a hlasu. Naprostou novinkou letošního programu je dětská instalace Signal Playground: Duha od českého kreativního studia 3dsense, která bude v době konání festivalu přístupná už od 14 hodin.

Signal Festival i v tomto roce navazuje na úspěšné spolupráce. V Kunsthalle Praha vznikne výstavní projekt s názvem The Grief of Misfit Cathedrals, zabývající se fenoménem opuštěných industriálních komplexů. Výstava zůstane v Kunsthalle Praha i po skončení festivalu a k vidění bude až do 14. ledna 2024. Ve spolupráci s Muzeem města Prahy nabídne Signal Festival návštěvníkům unikátní zážitek – vůbec poprvé od začátku rekonstrukce muzeum zpřístupní během festivalu své prostory na Florenci. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost vstoupit do druhého patra hlavní budovy ještě před dokončením rekonstrukce. Laterna magika zde navíc představí svůj projekt Labyrint principů, který odkazuje k nejdůležitějším technologickým a myšlenkovým milníkům své historie. Režisérkou představení je Tereza Vejvodová, nezávislá režisérka, scenáristka a dramaturgyně, která skrze svou tvorbu objevuje nové způsoby audiovizuální komunikace, kinematografie a výtvarného umění. Kostel U Salvátora nabídne jedinečnou zvukovou instalaci Imerze od Michala Rataje a Jana Trojana, doplněnou o scénografickou realizaci Dragana Stojčevského původně vytvořenou pro inscenaci Král Oidipús v Národním divadle. Zvuková instalace vznikne u příležitosti výročí 100 let Českého rozhlasu.

Část programu Signal Festivalu je i letos zdarma. Pokud ale návštěvník chce prozkoumat všech 20 festivalových instalací, musí si koupit vstupenku. V prodeji jsou dva druhy, a to Signal Plus, umožňující vstup do galerijní zóny festivalu po celou dobu jeho konání a Signal VIP pro ty, kteří chtějí zažít festival v unikátní komorní atmosféře, bez front a čekání, s komentovanou prohlídkou a welcome drinkem. Detailní informace o cenách vstupenek najdou návštěvníci na signalfestival.com/vstupenky.

13 instalací přístupných pro veřejnost zdarma

Signal Festival také uvede hned několik výrazných českých umělců. Sochařská instalace Irideus Bulla světoznámého českého umělce Jana Kalába rozehraje hru perspektivy, barev, světla a rytmu. Instalace bude umístěna na náměstí Republiky před Palladiem. Kateřina Šedá, česká konceptuální umělkyně, která se zabývá společenskými tématy, vytvoří pro Signal Festival dvouletý projekt Pacific Prague Trail, který je metaforou fenomenální dálkové stezky Pacific Crest Trail. Projekt svou cestu začne na Lyčkově náměstí v Karlíně. Na parkovišti hotelu Andaz Prague uvede monumentální designér Václav Mlynář dílo Kaluže, které velkoryse pracuje se základními elementy, jako je světlo, voda, pohyb, zvuk a prostor.

Oblíbené videomappingy tentokrát Signal Festival představí hned dva – maďarský umělec András László Nagy vůbec poprvé rozsvítí budovu Městské knihovny Praha na Mariánském náměstí a ikonický kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí oživí japonské studio Flightgraf. Program festivalu se letos prvně odehraje i mimo hlavní festivalové trasy. Projekt Satelity upozorní na trojici existujících děl ve veřejném prostoru od Zdeňka Sýkory, Jiřího Příhody a Federica Díaze, která během Signal Festivalu doprovodí nové světelné i zvukové projekce.

Zahájení jedenáctého ročníku Signal Festivalu proběhne ve čtvrtek 12. října v 19 hodin na Karlínském náměstí. Jeho doprovodný programaleodstartuje už v pondělí 9. října a nabídne diskusní panely Signal Talks, skupinovou výstavu ELEKTROSALON: From the Rave to the Gallery a sérii audiovizuálních představení VEKTROSKOP v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí.