Jedenáctý ročník Signal Festivalu nabídne dva videomappingy

Jedenáctý ročník Signal Festivalu nabídne dva videomappingy Zdroj: red

Jedenáctý ročník Signal Festivalu nabídne dva videomappingy
Jedenáctý ročník Signal Festivalu nabídne dva videomappingy
Jedenáctý ročník Signal Festivalu nabídne dva videomappingy
Jedenáctý ročník Signal Festivalu nabídne dva videomappingy
Jedenáctý ročník Signal Festivalu nabídne dva videomappingy
5
Fotogalerie

Signal Festival nabídne dva videomappingy. Oživí i díla od Jiřího Příhody, Zdeňka Sýkory a Federica Díaze

Signal Festival se blíží. Jedenáctý ročník festivalu přináší řadu novinek. Nabídne dvě trasy a dvacet festivalových lokací. Oblíbené videomappingy rozsvítí hned dvě ikonické stavby Prahy – budovu Městské knihovny na Mariánském náměstí a kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí. Diváci se také budou moci vydat mimo hlavní festivalové trasy, kde na ně budou čekat takzvané Satelity. Jedná se o existující umělecká díla ve veřejném prostoru od Zdeňka Sýkory, Jiřího Příhody a Federica Díaze, která během Signal Festivalu doprovodí nové světelné projekce.

Signal Festival přináší nový tříletý programový cyklus pod souhrnným názvem Ekosystémy. Zaměří se na umělecký průzkum environmentálních, kulturních či vědeckotechnických vazeb v naší společnosti.

Umělecké dílo Echo, které vzniklo speciálně pro Signal Festival, přináší čerstvý vítr do žánru videomappingu. Příroda, životní prostředí, propojení člověka s neviditelnými, a přesto životně důležitými přírodními procesy. To vše jsou motivy, ze kterých videomapping na Karlínském náměstí vychází. Autorem projekce je audiovizuální studio Flightgraf, které vzniklo v Tokiu v roce 2013. Mezi jeho výrazné projekty patří monumentální videomapping Sand of Light pro Katar 2022, představilo se také divákům Milano Design Week 2022. 

Videoprojekce na budovu Městské knihovny na Mariánském náměstí propojí historii a moderní technologie. Využívá přitom umělou inteligenci i programovaná robotická světla, která celou animaci fasády rozšiřují do prostoru. Autorem videomappingu s názvem Luminary Glyphs je maďarský umělec András László Nagy. Studoval výtvarné umění a klasickou hudbu, dnes kombinuje to nejlepší z obou oborů. Obě videomappingové projekce jsou zdarma. Zahraniční program Signal Festivalu 2023 vzniká už druhým rokem díky podpoře Nadace PPF.

Signal Festival mění veřejný prostor Prahy. „Většina uměleckých děl vzniká každý rok speciálně pro festival. Jedenáctý ročník ale přináší novinku. Letos jsme do programu zapojili také permanentní umělecké instalace v pražském veřejném prostoru, které považujeme za velmi kvalitní a důležité. Rádi bychom tak upozornili na skvělá díla, která již existují, a představili je návštěvníkům festivalu v novém světle,“ vysvětluje ředitel festivalu Martin Pošta. Projekt nazvaný Satelity oživí trojici děl, která se nachází mimo hlavní festivalové trasy letošního ročníku. Jedná se přitom o unikátní díla, která inovativním způsobem pracují s digitálními nástroji, modelováním a konstrukcí, a která souzní s letošním festivalovým tématem, tedy Ekosystémy I: Průzkum. 

Prvním festivalovým Satelitem je osmimetrová socha z vysokopevnostního betonu Aerial (Na Horu) od konceptuálního a multimediálního umělce Federica Díaze. Patronem této instalace je společnost KKCG a nachází se ve veřejném prostoru Centra Bořislavka. Monumentální dílo ozvláštníběhem Signal Festivalu projekce “Concrete Layers”, která vzniká spoluprací Federica Díaze s vizuálním umělcem Janem Hladilem a hudebníkem Jonášem Rosůlkem.

Signal Festival rozsvítí také ikonické dílo Zdeňka Sýkory Obklad čtyř větracích komínů Letenského tunelu. Základem této realizace z roku 1969 byla série nazvaná Černo-bílá struktura, instalace vznikla pomocí vlastního softwarového algoritmu, který kombinuje segmenty černobílých geometrických tvarů. Černobílou strukturu jednoho z prvních českých umělců, kteří používali počítačově generovaný vizuální jazyk pro tvorbu uměleckého díla, rozehraje v rámci Signal Festivalu svými laserovými projekcemi audiovizuální umělec David Vrbík.

Signal Festival představí rovněž kinetický objekt VISTA MARS od českého výtvarného umělce, který působí na pomezí sochařství, objektu a architektury, Jiřího Příhody. Objekt je umístěn ve veřejném prostoru administrativního areálu Rustonka v Karlíně, obsahuje exteriérovou 360° videoprojekci skutečné krajiny planety Mars s reálnými záběry převzatými z NASA. Patronem instalace je společnost White Star Real Estate.