Big Light a Federico Díaz, I'm Leaving the Body, Invalidovna, 2019. Společná série instalací umělců Federico Díaz, Rafani, JM Ledgard, Dmitrij Nikitin, Jan Hladil, Petr Pufler, Jonáš Rosůlek a Alan Tois.

Big Light a Federico Díaz, I'm Leaving the Body, Invalidovna, 2019. Společná série instalací umělců Federico Díaz, Rafani, JM Ledgard, Dmitrij Nikitin, Jan Hladil, Petr Pufler, Jonáš Rosůlek a Alan Tois. Zdroj: Signalfestival.com

Romain Tardy, Future Ruins, kostel sv. Cyrila a Metoděje, 2018. Site-specific instalace s názvem Future Ruins kombinuje digitální projekci na kostel sv. Cyrila a Metoděje s dvanácti světelnými sochami.
Hyperbinary, Wave, Centrála Kooperativy, 2018. Světelná instalace, tvořená sto dvaceti programovatelnými LED tyčemi, prozkoumává fyzikální jev vlnění a jeho formy.
Zimoun, 216 prepared dc-motors, cotton balls, cardboard boxes 70x70x70cm, Hauch Gallery, 2018. Instalace vznikla z 216 kusů stejnosměrných motorů, vatových kuliček a kartonových krabic o rozměrech 70 x 70 x 70 cm.
Hotaru Visual Guerilla, Biofilms, Kasárna Karlín, 2018. Studio Hotaru Visual Guerilla v této 3D audiovizuální kompozici představuje svou vlastní interpretaci futuristického konceptu udržitelné a recyklované architektury.
3dsense, EREBUS, Barák, 2018. Gravitační pole černé díry je natolik silné, že za takzvaným horizontem událostí jeho působení neunikne žádná hmota ani světlo. Instalace umělecké skupiny 3dsense tematizuje vlastnosti tohoto kosmického tělesa.
14
Fotogalerie

Jak Signal Festival změnil Karlín: Od videomappingu na kostel sv. Cyrila a Metoděje po virtuální realitu

Málokteré čtvrť se v Praze mění tak rychle jako Karlín. Nelze se tak divit, že zde svůj dočasný domov našel po čtyři říjnové večery i festival světelného umění, digitální a kreativní kultury Signal Festival. 

Vůbec poprvé do Karlína zamířila jedna z největších českých kulturních akcí odehrávajících se v ulicích Prahy v roce 2018. Festival tehdy uvedl 3D mapping od španělského kreativního studia Hotaru Visual Guerilla v Kasárnách Karlín a videomapping na fasádu kostela sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí v kombinaci se 12 světelnými sochami od francouzského umělce Romaina Tardyho. Světelná instalace Wave tvořená sto dvaceti programovatelnými LED tyčemi zase prozkoumala fyzikální jev vlnění a jeho rozmanité formy přímo na budově Centrály Kooperativy. 

O rok později se vydal festival směrem k Invalidovně. Rozsáhlý barokní komplex navržený architektem Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem, který byl dokončen roku 1737, se dnes nachází ve stavu příprav na důkladnou rekonstrukci. Areál proto dočasně obsadili umělci Federico Díaz, Rafani, JM Ledgard, Dmitrij Nikitin, Jan Hladil, Petr Pufler, Jonáš Rosůlek a Alan Tois. Ruské multimediální studio Dreamlaser okouzlilo synergickým spojením laserových paprsků a sugestivní hudby v prostorách Centrály Kooperativy a italské designové studio ILLO připravilo nečekaně roztomilý, ale i působivý mapping na budovu ZŠ Lyčkovo náměstí. 

Letos čeká na návštěvníky světelného festivalu pětice děl ve veřejném prostoru Karlína. Vizuální umělec, tvůrce experimentálních a intermediálních projektů a vedoucí Ateliéru malby na pražské UMPRUM Jiří Černický připraví tajemnou a působivou projekci vodních živočichů skrytých v hlubinách oceánu, kteří se překvapivě dokáží proměnit v nositele jasného ekologického poselství. Jeho instalaci Archaické aktuality najdou návštěvníci v Kasárnách Karlín. Interaktivní, hravou a energeticky zcela nezávislou kinetickou instalaci Rozkvétání světla vytvořili pro festival designéři Roman Vrtiška a Vladimír Žák. Rozhýbat techno-luční květy mohou diváci sami na prostranství před budovou Centrála Kooperativy. Konceptuální umělkyně sociálního zaměření Milena Dopitová představí na festivalu kinetický objekt Jeff u vodní elektrárny na Štvanici a upozorní tak na dopady nezdravé existence moderní společnosti na přírodu kolem nás. 

To ale není vše. Signal Festival letos nezůstává jen u fyzických instalací. Má větší ambice a míří rovnou i do rozšířené reality. Společně s kreativním studiem Brainz Immersive vyvíjeli organizátoři poslední rok aplikaci Signal AR, které nabídne 6 uměleckých děl v augmentované realitě. Návštěvníci najdou první AR trasu na pražském Karlíně. Stačí si stáhnout novou festivalovou aplikaci, vyrazit do ulic a pouze skrze vlastní chytrý telefon objevovat díla v rozšířené realitě. Nic jiného není potřeba. Žádné vstupné, žádná otevírací doba, žádné překážky. Signal AR funguje nejlépe za dne. Virtuální sbírka uměleckých děl ve veřejném prostoru nabídne třeba díla malíře, sochaře a writera Jana Kalába, autora futuristických vizuálních konceptů AOKU nebo vizuálního umělce Jana Hladila. Virtuální výstava poběží minimálně rok.