František Němec si vysloužil potlesk vestoje.

František Němec si vysloužil potlesk vestoje. Zdroj: Foto Aha! – Pavel Machan

Milan přišel s přáním.
S celoživotním přítelem Petrem Kostkou v Panu Halpernovi a panu Johnsonovi.
Františka Němce potlesk velmi dojal.
Postavu Žitného zrovna v lásce nemá.
Tady je ještě vše o.k., za chvíli ale sletěl.
18
Fotogalerie

František Němec slaví životní jubileum. Proslavil ho „tatínek patřící do polepšovny“ a dabing sira Humphreyho

Přestože má na svém kontě mnoho desítek rolí ve filmech, seriálech, v divadle či dabingu, většina diváků má Františka Němce spojeného především s rolí tatínka v komediích Marie Poledňákové Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, dále pak s rolí doktora Řehoře v seriálu Nemocnice na kraji města a konečně jej znají také jako dabéra sira Humphrey Applebyho z kultovních seriálů Jistě, pane ministře a Jistě, pane premiére. Dnes se tento významný herec dožívá kulatých 80. narozenin.

Spojovat Františka Němce pouze s postavou horolezce Luboše Rychmana a doktora Řehoře, kterému (do něho zakoukaná) lékařská kolegyně Jana Štěpánková familiérně říkala „Gregory“, by však bylo necitlivé a neuctivé nejen vůči jeho úctyhodné biografii. František Němec totiž účinkoval v mnoha filmech či seriálech, které stále i s odstupem času patří mezi divácky velmi oblíbené. Jde například o snímky Samotáři, Rebelové, Všichni moji blízcí, Noc pastýřů, Člověk proti zkáze, Generál Eliáš, Cirkus Humberto, Náhrdelník, Zdivočelá země, Ďáblova lest, ale i velmi kontroverzní a své době poplatný seriál 30 případů majora Zemana, kde si střihl roli šéfa kontrarozvědky.

Řekněme si něco k jeho životu. František Němec se narodil 9. srpna 1943 v Sezimově Ústí. Už během studia na gymnáziu vystupoval jako ochotník ve studentských souborech. V roce 1960 byl přijat na DAMU, kde studoval až do roku 1964. Svoji první roli získal již v devatenácti letech v Šrámkově Měsíci nad řekou na prknech Divadla S. K. Neumanna. Po ukončení školy získal angažmá v Městských divadlech pražských, kde dostal velký prostor a hrál nejrůznější postavy od milovníků po aristokraty ve vážných hrách i konverzačních komediích a detektivkách. K jeho nejvýznamnějším rolím tohoto období patří Orestes ze Sartrovy hry Mouchy nebo Yossarian z Hellerovy Hlavy XXII.

V roce 1982 František Němec dostal nabídku od režiséra Miroslava Macháčka na titulní roli v Hamletovi do Národního divadla. Díky úspěchu hry se v srpnu téhož roku stal členem souboru „Zlaté kapličky“ a na jeho jevišti ztvárnil desítky významných rolí. K těm nejznámějším patří vikomt de Valmont z Hamptonových Nebezpečných vztahů nebo Goethův Faust. František Němec je obecně považován za vynikajícího charakterního herce schopného zahrát psychologicky komplikované postavy. Má vytříbený cit pro břitký a inteligentní dialog, díky němuž si zahrál ješitného profesora Higginse v Shawově hře Pygmalion.

Vedle svého působení ve filmu a v divadle se František Němec věnoval i dabingu. Mezi jeho nejznámější role patřil již jednou zmiňovaný sir Humphrey Appleby, ale například i Jeff Randall v seriálu Randall a Hopkirk. Od roku 1982 učil též na DAMU, ale po roce 1990 učit přestal s tím, že se mu příliš nezamlouvalo, jak se na fakultě změnily poměry. 

Za svoje role a mistrovství získal František Němec řadu ocenění. V roce 1998 obdržel cenu Thálie za roli dirigenta Wilhelma Furtwänglera ve hře Na miskách vah. Další ocenění získal na pražském divadelním festivalu německého jazyka za inscenaci Portrét umělce jako starého muže. Před dvěma lety mu byla udělena Cena Františka Filipovského za dlouhodobé herecké mistrovství v dabingu.

František Němec je od roku 1972 ženatý s paní Ivanou, spolu mají dvě dcery a je mnohonásobným dědečkem.