Vstupné na Königsmühle je už deset let stejné: 500 Kč na celý víkend, 250 Kč na den

Vstupné na Königsmühle je už deset let stejné: 500 Kč na celý víkend, 250 Kč na den Zdroj: Landart festival

Program festivalu
Landart
lLandart
Landart
Jak si příroda bere zpět zbytky lidského osídlení, tak nakonec zaniknou i umělecké výtvory
20
Fotogalerie

Dobrodružný víkend v neexistující osadě: V krušnohorských ruinách podvanácté proběhne Landart festival

Nemáte-li příští prodloužený víkend co na práci, vypravte se za přírodou do Krušných hor. Landart festival v Königsmühle čili Králově Mlýně, jedné z desítek sudetských vesnic zaniklých s odsunem Němců, vás v divoké krajině pod Klínovcem seznámí s pomíjivým krajinným uměním. 

Dvanáctý ročník Landart festivalu proběhne v pátek 4. až neděli 6. srpna. Uslyšíte hrát rockové matadory z Českého srdce (svoje pecky z devadesátek připomenou v neděli) nebo labskoústecké alternativce Nauzea Orchestra, Petra Linharta s formací Hmlisto, rapujícího básníka Lamenta nebo saské Small Town Artists. Uvidíte divadelní hru Saturnin a na horské louce v okolí potoka Černá voda si užijete jak landart, tak literaturu, drama, tanec, malířství, instalace, řezbářství, architekturu, kulinařinu… a klid a mír a noci pod hvězdami.

DoKrajin a podstata landartu

O ruiny dřívějších domů i o krajinu ve schovaném údolí se stará pořádající spolek DoKrajin se svými příznivci, podpořený mj. Česko-německým fondem budoucnosti. Místo konání festivalu, horská louka je přírodní rezervací, takže festivalové zázemí staví dobrovolníci ručně, s využitím přírodních materiálů. 

Landart čili krajinné umění se v Königsmühle projevuje tak, jak jste zvyklí: umělci, jejichž výtvory z předchozích ročníků festivalu si prohlédnete v naší rozsáhlé galerii, tvoří z přírodních zdrojů, které najdou vesměs na místě; někteří si pomůžou provázkem či hřebíky, ale hlavním motivem je krajina a její pomíjivost. Jako si příroda bere zpět zbytky lidského osídlení, tak nakonec zaniknou i umělecké výtvory. Některé vydrží pár dní, jiné pár let, takže je výletníci mohou obdivovat v průběhu celého roku. 

Program letošního ročníku

Víkendový program letošního, už dvanáctého Landart festivalu bude bohatý; každý den je mj. na programu jiné divadlo. V pátek vejprtský soubor Pauza na čaj zahraje drsnou Krčmu, v sobotu Divadlo Klas již zmíněného Saturnina, v neděli předvede Roman Horák čistokrevné čojč (česko-deutsch) divadlo Cit/Gefühl. O životě na česko-německé hranici v okolí Königsmühle bude vyprávět Rosemarie Ernst, rodačka z Königsmühle.

Martin Chochel bude malovat obrazy, Kateřina Čepeláková vyrábět krušnohorské svíčky a k oběma se budou moci přidat návštěvníci festivalu včetně dětí, které si tu můžou bezpečně hrát a tvořit. Atmosféra téhle akce bývá přátelská, sousedská, česko-německá: "Při ranním vaření kávy se naučíte pár nezbytných německých slovíček, u ohně večer si zazpíváte české i německé písničky. V neděli už šprechtíte jako nikdy, tvrdí ředitel festivalu Petr Mikšíček. 

Praktické informace

Vstupné na Königsmühle je už deset let stejné: 500 Kč na celý víkend, 250 Kč na den. Čepovat se bude pivo Rudohor, jíst se mají vegetariánské a místní dobroty od kamarádů ze saského Annabergu. K tomu buchty, káva a krušnohorská klobása, kterou si návštěvníci mohou vylepšit, vyrobit a vyudit. Auta návštěvníků nemají do údolí přístup, na parkoviště ovšem jezdí festivalový minibus. V rámci festivalu je též možné přespávat přímo v lese nebo v autě na parkovišti pod Klínovcem, stejně jako v pokojích blízkých penzionů.