Sharona Florsheim - Krinolíny

Sharona Florsheim - Krinolíny Zdroj: Efrat Mazor

Sharona Florsheim - Krinolíny. Performance v Tel-Avivu
Guy Bar-Amotz: R.U.R.
Martina Chudá: Beautyfixion
3
Fotogalerie

Festival Re-connect Art od 13. července oživuje Prahu výstavami, performancí a videoartem

Mezinárodní festival performance a multimédií Re-connect Art 2023 přináší do veřejného prostoru Prahy širokou škálu českého i světového umění. Svou formou i tématy zrcadlí aktuální stav společnosti, která se dnes přirozeně pohybuje na rozhraní fyzických a virtuálních aktivit. Festival tak skrze výstavy multimediálních instalací, živé performance a projekce videoartových děl, ale i debaty a workshopy umožní zažít a porovnat přístupy umělců z rozmanitých kulturních kontextů z desítek zemí.

Letošní, již třetí ročník s podtitulem „Virtuální tělo společnosti“ chce zprostředkovat pohled na některá palčivá témata nejen z lidské perspektivy, ale také dalších bytostí, které dnes tvoří společenství obyvatel naší planety – ať již biologického nebo digitálního původu. Padají tak otázky na budoucnost naší společnosti, jejíž sdílená neuronová tkáň, tedy internet a sociální sítě, zažívají dynamický rozvoj. Ptejme se, jak moc se digitální komunity odlišují od těch fyzických a jak se vzájemně ovlivňují.

Festival odstartuje taneční performance izraelské choreografky Sharony Florsheim na náměstí Franze Kafky. Dílo zachycuje setkání pohybujícího se těla s tuhou krinolínou, která může sloužit metaforou sociálních omezení, která jsou charakteristická pro komunikaci skrze digitální sítě na úkor fyzického kontaktu a která ještě umocnila pandemie.

Projekt uměleckého dua VestAndPage, který vytvořili během své rezidence v Praze, se nazývá Futura spagyrica. Multimediální instalace funguje jako sonda do lidského těla, inspirovaná starověkými alchymickými metodami léčení. Anatomický atlas, zahrnující lidské a nelidské, od prostoru po buňky kolektivního nemocného těla, je k vidění je v Domě U Kamenného zvonu do 30. 7.

Výstava v Domě U minuty nazvaná Strom, člověk, zvíře, stroj: o hybridních komunitách představí díla českých i zahraničních autorů: Artbiom (Tomáš Samek, Tereza Pinkasová, Tereza Vydrová, Jakub Vaněk), Be-coming Tree (Jatun Risba, Daniele Minns, O Pen Be), Peter Bill, Christina della Justina, Janek Rous, Marie Tučková. Téma? Zdá se, že dívat se na svět lidskýma očima není dostačující...

Od vzedmutí loňské vlny odporu pod heslem Žena život svoboda jsou elektronickou tkání sociálních sítí propojení víc než kdy dřív – umělci íránské diaspory. Jsou rozptýleni po celém světě, často bez možnosti návratu do rodné země. Fyzické místo i osud vlastního národa se staly i hlavním tématem jejich umělecké tvorby. Výstava Neviditelná pouta probíhá v prostorech Kobka (A)VOID Gallery (umělci Kianush Faried, Yasmin Golshani, Soroush Sanaeinezhad) a Kobka 17 (Yasmin Golshani, Shadi Harouni, Mandana Moghaddam).

Hledáním odpovědi na otázku, jak online komunikace v dobách lock-downů ovlivnila působení umělecké skupiny, se bude zabývat projekt Mothers Artlovers: Re-con-action, který bude mít formu procesuální instalace, safe space a sérií akcí. Kumulativní instalace bude vznikat a postupně se rozvíjet v průběhu konání výstavy a živého programu. Navštívit ji můžete na piazzettě a v provozní budově Národního divadla ve dnech 16., 18. a 22. 7.

Festival uvede také video Martiny Chudé Urgence v prostorách OC Quadrio. Video performance se zabývá ideálem fyzické krásy. Reflektuje současnou konzumní kulturu  fetišizující vzhled, zároveň však nepostrádá existenciální rozměr zaměřený na komplikovanou současnost plnou falešných představ a nenaplnitelných ideálů, které jsou ale jen dalšími nástroji spletitých mocenských struktur.

Sekce videoartu představí díla tvůrců z 15 zemí, které budou k vidění na několika festivalových obrazovkách a projekcích. V doprovodném programu festival nabídne několik veřejných debat, workshopů a setkání s umělci. Téma transformace virtuálního i fyzického „těla společnosti“ reflektuje i samotný hybridní formát festivalu: videa i živý program probíhající v ulicích Prahy tak můžete shlédnout i z pohodlí domova na webu www.pragubiennale.cz.