Multifunkční sál umístěný do zrekonstruované budovy Císařských lázní v Karlových Varech

Multifunkční sál umístěný do zrekonstruované budovy Císařských lázní v Karlových Varech Zdroj: Benedikt Markel

Umělou inteligenci nevnímám jako hrozbu, ale jako kreativní nástroj, říká architekt Petr Hájek

Petr Hájek (53) už několikrát dokázal, že je odborník na využití akustiky v architektuře. Své zkušenosti s „laděním budov“ nově propsal i do návrhu multifunkčního sálu Císařských lázní, který se otevřel v půli června v Karlových Varech. Vedle toho pracuje na přestavbě pražské Cibulky na dětský hospic a své studenty učí architektuře s vědeckým přesahem.

V Karlových Varech se po rekonstrukci otevřela budova Císařských lázní, do níž jste navrhoval nový koncertní sál. Nezasahoval jste do obvodových zdí národní kulturní památky, ale vestavěl do ní sál jako „loď v láhvi“. Je to obvyklý způsob rekonstrukce památek?

Tento přístup se v soudobé architektuře využívá běžně a často jej preferuje i památková péče. Tím, že nové konstrukce oddělíte, zajistíte integritu těch historických. Použili jsme tento princip například v Arcidiecézním muzeu nebo v Jízdárně v Litomyšli, kde jsou do historických budov vložené objemy sálů, schodiště nebo sociálních zařízení. Když probíhala rekonstrukce Císařských lázní, stále se hledala jejich náplň. Koncertní sál byl do projektu umístěn dodatečně a jeho oddělení od ostatní stavby bylo podmínkou. V historické budově budou mimo jiné prostory pro symfonický orchestr a expozici, která se bude zabývat historií lázeňství. Na tom pracovali i další architekti a projektanti.

Multifunkční sál pro pražský DOX jste navrhl tak, aby se přímo na budovu dalo hrát jako na hudební nástroj. Půjde to i ve Varech?

Sál půjde naladit v tom smyslu, že budete mít možnost v reálném čase proměňovat akustiku celé dvorany. V průběhu prací se konají akustické zkoušky, které provádí technik a přístroj měřící doby dozvuku a odrazy od okolních stěn. U koncertního sálu chyby hned nevidíte, ale uslyšíte je. Oči jsou milosrdnější, sluch se oklamat nedá. Na rozdíl od DOX nejsou součástí vestavby žádné technologie umožňující použít ji jako hudební nástroj. Ovšem byli bychom rádi, kdyby sál někoho inspiroval k tomu, aby přímo pro něj složil skladbu. A možná už někoho takového máme…

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!