Eugene Hütz v Karlových Varech

Eugene Hütz v Karlových Varech Zdroj: Zbyněk Pecák

Eugene Hütz: Média byla z války unavená už loni v květnu, je dobře, že to můžeme připomenout hudbou

Možná slavnou gypsypunkovou kapelu Gogol Bordello znáte z koncertů v Praze nebo z Colours of Ostrava, možná si pamatujete, že její původem ukrajinský frontman Eugene Hütz už ve Varech jednou byl, když v roce 2004 natáčel v Česku film. Letos přijel na festival vlastně nečekaně, před koncem festivalu, aby uvedl mezinárodní premiéru dokumentu o svém životě Toulaví králové: Příběh Gogol Bordello a poděkoval Čechům za vytrvalou podporu Ukrajiny i uprchlých Ukrajinců.

Po dokumentu zahrál naživo přímo v kině a měla to být původně jenom jedna písnička. Nakonec koncert v karlovarském Velkém sále trval víc než čtvrt hodiny. Jako první zazpíval, jen sám s kytarou, hit My Companjera, který věnoval všem kamarádům bojujícím na Ukrajině. Lidi z Velkého sálu jeho energie nakazila a začali tancovat. Odcházeli pak z hlediště „nefilmově utancovaní“, ale „vůbec ne unavení“, jak se nadšeně svěřila jedna divačka. 

Našinec si v tom frenetickém varském hemžení a v energii, která se na něj navalila, ani neuvědomoval, co velkého se paralelně děje v Praze, kde ve stejný den nocoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nocoval na bezpečném místě, protože ví, že Ukrajina bude jednoho dne osvobozená i díky jejímu spolehlivému partnerovi, kterým Česká republika bezpochyby je.

Říkala jsem tedy Eugenu Hützovi při našem rozhovoru pro Reflex, že prezident země, pro kterou dýchá a ze které musel s rodiči uprchnout už v 80. letech, když byla ještě součástí Sovětského svazu, je v Praze. Jinak poměrně strohý Eugene vypadal překvapeně – to je ale náhodička! Jenže není: „Jsem rád, že ten film má nějakou přidanou hodnotu, nějaký smysl. Vždyť média byla z konfliktu na Ukrajině unavená už loni v květnu, tak je dobře, že to můžeme trochu připomenout hudbou,“ řekl později.

Jenže my unavení fakt nejsme. Což je skvělá zpráva.