Uljana Donátová, známá pracovnice PR v kultuře a autorka čtyř ženských románů

Uljana Donátová, známá pracovnice PR v kultuře a autorka čtyř ženských románů Zdroj: Zbyněk Pecák

Představení knihy Biograf láska Uljany Donátové (uprostřed). Na snímku s ní ještě filmová kritička Věra Míšková a také Denisa Nesvačilová, která účinkuje v představení Biografu láska v Divadle Kalich.
Křest novinky Uljany Donátové moderovala její kamarádka Věra Míšková, filmová kritička deníku Právo
Představení knihy Biograf láska Uljany Donátové (uprostřed). Na snímku s ní ještě filmová kritička Věra Míšková a také Denisa Nesvačilová, která účinkuje v představení Biografu láska v Divadle Kalich.
Obálka knihy
Hanka Zagorová
15
Fotogalerie

Biograf láska: Lehké, příjemné čtení na dovolenou nejen pro fandy Hany Zagorové

Čtvrteční varský program ve festivalovém KVIFF.TV Parku právě před týdnem začal představením nového románu Biograf láska spisovatelky, publicistky a tiskové mluvčí festivalu Uljany Donátové. Lehounkou rukou psaný román o osudech tří rozdílných kamarádek, které samy sebe vidí s nadhledem, ale zároveň se na sebe můžou spolehnout, vychází ze stejnojmenného libreta k muzikálu s písněmi Hany Zagorové, který je od loňského září na mnoho měsíců dopředu vyprodaným představením pražského Divadla Kalich. Besedu se závěrečnou autogramiádou moderovala filmová publicistka Věra Míšková, v druhé polovině debaty se přidala i herečka Denisa Nesvačilová, která v muzikálu hraje jednu ze tří hrdinek, Alču.  

Kniha Biograf láska (vyd. Rosier) s kouřícím šálkem kávy na obálce je už čtvrtým titulem Uljany Donátové. Její první tři romány, Taková ženská jako já, Matka v trapu a Matka s ručením omezením, které vyšly v letech 2018, 2019 a 2021, jsme na webu Reflexu také postupně reflektovali.

Za nálepku ženské autorky se nestydím

I v knize Biograf láska najdete tradiční témata Uljaniných knih: příběhy žen a jejich lásky, radosti, rodičovské i partnerské starosti, dětské hrdiny, kteří se ve zmateném dospělém světě pokoušejí nějak vyznat. „Vybírám si témata, která zajímají mě," vysvětluje autorka. „Dostala jsem nálepku ženské autorky, ale já se za ni nestydím. Píšu o tom, co znám a o čem si myslím, že ve svém věku dokážu zpracovat s lehkostí a nadhledem. Nadsázka a schopnost dělat si legraci sám ze sebe a ze svých kamarádek jsou totiž strašné důležité.“

Této poslední knize však předcházelo uvedení muzikálu v Divadle Kalich, ke kterému Uljana Donátová napsala libreto podle hitů Hany Zagorové, které těsně před svou smrtí plně podpořila i sama devítinásobná Zlatá slavice. Inscenaci po premiéře chválil i zpěvaččin životní partner Štefan Margita.  

Během karlovarské besedy spisovatelka upřesnila, že si pro práci nakonec vybrala 25 písní, zatímco repertoár Hany Zagorové jich obsahuje na devět set. „Měli jsme základní list asi padesáti skladeb, z nichž jsme vybrali zhruba polovinu a pak je různě doplňovali nebo prohazovali ve chvíli, kdy se vedle sebe octly například dvě pomalé písničky,“ popisuje Donátová. Zdůraznila též podíl celého tvůrčího týmu na inscenaci Divadla Kalich, především režiséra Biografu láska, scénografa a muzikálového herce Jana Kříže.

Matka v trapu brzy v kinech

Autorka posléze vysvětlila, že její čtvrtá knížka vznikla vlastně z tvůrčího přetlaku: „Všechny tři hrdinky z muzikálového příběhu totiž měly určité zázemí, které ale kvůli zkratkovitosti muzikálového žánru nebylo možné na divadle odvyprávět. Proto mě během procesu zkoušení napadla kniha, která je detailnější. Snažila jsem se však, aby se hodila i pro lidi, kteří třeba muzikál neviděli a budou Biograf lásku brát jako lehké, příjemné čtení na dovolenou.“  

Zatímco knihu Biograf láska vydalo na konci letošního května nakladatelství Rosier, podle staršího Donátové titulu Matka v trapu právě vzniká celovečerní film v režii Hany Hendrychové. „Točilo se celý červen, zbývají už jen dva natáčecí dny. Je to příběh čtyřicátnice Sylvie, která si řekne, že uteče od rodiny i ostatních povinností. Náhodou potká řidičku taxíku a vznikne mezi nimi nečekané přátelství. Ve filmu hrají Petra Hřebíčková, Lenka Vlasáková, Jana Švandová, Marek Němec, Bob Klepl a Martin Pechlát… Film by měl jít do kin příští rok v únoru,“ uzavřela Uljana Donátová příjemné dopolední posezení v plném sále KVIFF.TV Parku.

Obálka knihy