Video placeholde
Propojený - Katarzia , TEZA feat. Jan Cina, Blanche, Ridina Ahmedová, Meowlau, Val
Propojený - Katarzia , TEZA feat. Jan Cina, Blanche, Ridina Ahmedová, Meowlau, Val
Jan Cina v klipu Propojený
Propojený - Katarzia , TEZA feat. Jan Cina, Blanche, Ridina Ahmedová, Meowlau, Val
Propojený - Katarzia , TEZA feat. Jan Cina, Blanche, Ridina Ahmedová, Meowlau, Val
6
Fotogalerie

Píseň Propojený od Katarzie, Jana Ciny, TEZY a dalších připomíná nenávistnou vraždu mladíků v Bratislavě

Víc než půl roku po nenávistné vraždě Juraje a Matúše v bratislavském klubu Tepláreň uslyší lidé novou píseň několika známých hudebníků. Společnou písní Propojený chtějí napomoct posílení respektu a empatie na Slovensku a zároveň vzkázat LGBT+ a dalším „minoritním” komunitám u nás i ve světě, že je nenecháme žít ve strachu. 

Píseň vzešla ze setkání několika hudebnic a producentek – Blanky Maderové (ČR), Terezy Lavičkové alias TEZY (ČR), Katarzie (SK) a Meowlau (SK). Zpěvem, synthy a bicími se na ní podíleli i Jan Cina, Aid Kid, Tonda Procházka, Ridina Ahmedová a Valentina Vlková. Ve videoklipu (kamera Zdenka Sýkorová) vystoupí kromě zmiňovaných jmen i tanečníci z Národního divadla Fraser Roach a Jakub Rašek, dále Lenka Králová, Lejla Abbasová, Daniel Krejčík a další hosté. Podstatnou emoci dodají klipu domácí videa queer párů. 

Katarzia: Jinakost za opicemi  

První sloka písně patří slovenské zpěvačce Katarzii. Ta se již delší dobu zabývá otázkami genderu, queer komunit a rovnoprávnosti. Stejně tak se znepokojením sleduje situaci na Slovensku: „Všichni máme právo žít svůj vlastní příběh a nikdo nemá právo nás za něj soudit nebo odsuzovat. Na Slovensku je stále přijímání jinakosti za opicemi. Osobně se mě toto téma vždy dotýkalo, protože nemám ráda jakoukoli diskriminaci. Proto se ráda účastním projektů, kterými mohu alespoň emocionálně a hudebně podpořit všechny, kteří se cítí odsuzováni a napadáni za něco, co je součástí rozmanitosti našich osobností a životů.

Píseň Propojený má za cíl vyjádřit pocity a zážitky několika českých a slovenských queer umělkyň a umělců a jejich “spojenců” v reakci na to, co vnímají jako “stmívání se nad demokracií”. Ať už jde o růst násilí, nevraživosti a neporozumění vůči LGBTQ+ lidem a lidem jiné rasy a etnicity v ČR a na Slovensku, nebo o rasistické a homofobní projevy politiků, společně pomocí hudby chtějí tyto jevy odmítnout a zvýšit propojení a viditelnost různých skupin ve společnosti. 

Jan Cina: I přes odlišnosti jsme stejní 

Herec a zpěvák Jan Cina hraje v klipu ústřední roli. V jeho očích se ve videu odráží strach, obavy, ale i naděje ve změnu. „Podstatu písně vnímám v tom, jak – bohužel bolestně, tragicky a pro mě stále zcela nepochopitelně dokazuje případ Matúše a Juraje – jsme i přes různé odlišnosti, zajímavosti a jinakosti z podstaty stejní. Jsme lidské bytosti. To ale stále některým z nás nedochází a právě s těmito lidmi je nutné vést debatu. A třeba právě i formou songu.

V textu se přímo reaguje na střelbu v gay klubu Tepláreň v Bratislavě na podzim 2022, při níž zemřeli dva LGBTQ+ lidé (a další v žid. synagoze těsně unikli střelbě). Tato událost se všech zúčastněných osobně velmi dotkla, a představují tak emotivní píseň nabízející pohled lidí z „minorit”, které často v médiích nejsou dostatečně reprezentované.

TEZA: Chybí queer vzory 

V Čechách a na Slovensku chybí queer vzory i obsah a tohle je jedna z možností, jak reprezentovat pohled na svět a takovou děsivou událost queer očima,“ říká spoluautorka písně, zpěvačka, hudebnice a členka queer komunity TEZA.

Píseň Propojený, na jejíž produkci přispěla OSA, vydali tvůrci spolu s klipem v polovině června. Výtěžek z písně poputuje do českých a slovenských organizací bojujících s homo-bi-trans-fobií, konkrétně do kampaně občanského sdružení Saplinq, o.z., Dúhová stužka (SR) a S barvou ven (ČR).

Střelecký útok v Bratislavě 

Kolem sedmé hodiny večerní 12. října 2022 před LGBT+ kavárnou Tepláreň v Zámocké ulici zabil útočník dva mladíky: Juraje (27) a Matúše (23). Další osobu zranil a z místa činu utekl. Ráno bylo nalezeno jeho mrtvé tělo poté, co na sociálních sítích sdílel příspěvky naznačující sebevražedný záměr. Podle zvláštního prokurátora byla pravděpodobným motivem zločinu nenávist na základě sexuální orientace. V extremistickém manifestu, který útočník zveřejnil, vinil z různých světových problémů židovskou a LGBT+ komunitu a vyzýval k násilí vůči nim.