Video placeholde
Vanda Hybnerová ve filmu O malých věcech
Tomáš Havlínek ve filmu O malých věcech
Tereza Volánková ve filmu O malých věcech
Jan Nedbal ve filmu O malých věcech
Jan Hušek ve filmu O malých věcech
8
Fotogalerie

Sex, smrt, násilí, jídlo a komunikace. To jsou hlavní přísady skvělého filmařského debutu Denise Šafaříka

Dvanáct příběhů, jeden dům, sotva hodina a čtvrt. Scenárista a režisér Denis Šafařík, který se zatím zapsal jako herec (pohádka Kouzelník Žito, seriály Pan profesor, Král Šumavy: Fantom temného kraje...) ve své autorské prvotině O malých věcech ukazuje cit pro vypravěčskou zkratku a zálibu v temných zákoutích lidských duší.

Sex, smrt, násilí, jídlo a s ním spojené procesy a hlavně haprující komunikace jsou hlavními ingrediencemi filmu O malých věcech, který Denis Šafařík natočil pod producentským dohledem zkušeného filmaře Petera Bebjaka (Případy 1. oddělení, Stínohra, Zpráva...). Tucet mikropovídek s délkou maximálně několika minut se odehrává v bytech obyčejného činžáku, jejž příznačně nikdy nevidíme zepředu – jen jeho interiéry a před závěrečnými titulky zadní trakt. Šafaříkův snímek se totiž týká útrob, věcí skrytých, které odhalujeme jen ve (zdánlivém?) bezpečí domova před svými (údajně?) nejbližšími.

Rozešlí partneři si dávají sbohem prostřednictvím básní. Jiný pár nazře svůj vztah nad hádkou sousedů. Manžel lamentuje nad svou situací, zatímco jeho těhotná žena zvrací na záchodě. Jiné nájemnici pod rukama umírá otec. Opakuje se motiv terapeutického rozhovoru, při kterém si jeho účastníci přehrávají traumatické nebo vysněné životní události. Častý je také postup metakomunikace, kdy postavy krouží kolem jádra problému hovorem o něčem zdánlivě nesouvisejícím...

Silný debut z překvapivého směru

Šafařík konstruuje chytlavé dialogy, které obvykle vedou k překvapivým pointám, které jsou navíc někdy vítaně nedořečené (šlo o zneužívání? dcera zemřela?). Jen málokdy, jako třeba v jinak brilantní etudě o neotevřeném dopise, povídky neskončí včas. Mnohé z nich mají i přes notnou dávku humoru opravdu temné a drsné zápletky. Odlehčení dodávají mimo jiné herecké výkony: například Vandy Hybnerové, která ležérně až sarkasticky komentuje manželovu nehodu, nebo Beáty Kaňokové postávající na posteli s dychtivým uchem u zdi. Dále hrají třeba Oskar Hes, Tereza Hofová, Jan Nedbal, Jan Jankovský, Anita Krausová a mnoho dalších.

O malých věcech je silným debutem z překvapivého směru – jak osobou autora, tak i žánrově. Navenek nenápadný film (název i plakát opravdu nejsou příliš atraktivní) by bylo škoda opominout už jen proto, že může předpovídat další Šafaříkovu autorskou kariéru. A ta se teď jeví velmi slibně.