Festival Metronome Prague 2023 vyrostl. Zatímco 6.ročník utichl, pořadatelé již zvou na další ročník

Festival Metronome Prague 2023 vyrostl. Zatímco 6.ročník utichl, pořadatelé již zvou na další ročník Zdroj: red

Festival Metronome Prague 2023 vyrostl. Zatímco 6.ročník utichl, pořadatelé již zvou na další ročník
Festival Metronome Prague 2023 vyrostl. Zatímco 6.ročník utichl, pořadatelé již zvou na další ročník
Festival Metronome Prague 2023 vyrostl. Zatímco 6.ročník utichl, pořadatelé již zvou na další ročník
Festival Metronome Prague 2023 vyrostl. Zatímco 6.ročník utichl, pořadatelé již zvou na další ročník
Festival Metronome Prague 2023 vyrostl. Zatímco 6.ročník utichl, pořadatelé již zvou na další ročník
14
Fotogalerie

Festival Metronome Prague 2023 vyrostl. Zatímco 6. ročník utichl, pořadatelé již zvou na další ročník

Během čtyř dní Metronome Prague představil přes 80 hudebních vystoupení, ale i nový Metronome Fair, nehudební program, jehož letošním společným jmenovatelem bylo téma ODVAHA. Součástí byly workshopy a debaty, poprvé včetně živého natáčení známých podcastů. Diváky potěšily dvě gastro zóny s vybranými koncepty, foodtracky a různými specialitami, bary i výčepy. Areál je částečně v rekonstrukci, ale i tento rok na Výstavišti v pražských Holešovicích zaznamenali návštěvníci významné posílení komfortu prostředí, ve kterém se koncerty odehrály. Šestý ročník Metronome Prague skončil nad ránem tuto neděli. Pořadatelé oznámili termín příštího ročníku od 20. do 22. června 2024.

a sedmi scénách se od čtvrtka 22. do soboty 24. června při 80 vystoupeních vystřídalo na 300 účinkujících – včetně velkých jmen zahraniční i domácí hudební scény, jako jsou JAMIROQUAI, ZAZ, MODERAT, AURORA, M83, EDITORS, TOVE LO, J.I.D, WHITE LIES, KELVYN COLT, FROSTI, JANA KIRSCHNER, ZRNÍ, MIDI LIDI, SUPERCROO, PSH, MYDY  a další. Akci nově rozšířily Rap scéna a Beats for Metronome scéna ve spolupráci s největším středoevropským festivalem taneční hudby Beats for Love. 

“Pokračujeme s akcí v nejednoduché době. Jsme rádi, že jsme mohli muzikou i dalším programem udělat radost tolika divákům. Děkujeme všem partnerům, kteří se do akce různě zapojili. Vše proběhlo podle plánu a je to velká satisfakce pro celý organizační tým.” říká spoluorganizátor Metronome Prague David Gaydečka. „Velkou pochvalu zaslouží celý tým, který připravoval areál a služby pro diváky, který byl od počátečního prvního ročníků velmi profesionálně připraven. Těšíme se na všechny příští rok. Ve čtvrtek odstartujeme na našem webu předprodej vstupenek na další ročník.”

Vedle muziky probíhal na Metronome Prague nový Metronome Fair. Spojující téma bylo ODVAHA. Zahajovací Metronome podcast s týmem Metronome Prague a Beats for Love moderoval šéfredaktor Hospodářských novin Jaroslav Mašek. Tomáš Poláček a jeho Host Reportéra si na čtvrtek a pátek pozvali muzikanty z kapel PSH a ZRNÍ. Dobrovský & Šídlo, oblíbený podcast a jeho host Mikuláš Minář také přímo na festivalu. OPERO FORUM rozšířilo téma na odvahu ke změně. Jednotlivé diskuse se zaměřovaly na různé trendy, které hýbou dnešním světem: Informační chaos, psychické zdraví, generační propasti, energetická tranzice, kultura v době generativní AI, láska v době VR. Ve čtvrtek na téma Informační chaos: jak se napít z otevřeného hydrantu s moderátorem Otakarem Foltýnem diskutovali Václav Moravec, Tomáš Sedláček a Libuše Šmuclerová. V pátek moderátor Michael Rozsypal na debatě na téma Kultura v době generativní AI přivítal Romana Týce, Krištofa Kinteru.

ODVAHA, leitmotiv doprovodného programu, se odrazil také v účasti řady odvážných charitativních organizací, které mohou návštěvníci Metronome Prague podpořit. Například prostřednictvím akce Daruj kelímek a pomoz dětem. Princip byl jednoduchý. Stačí se rozhodnout, zda po dopití nápoje vrátit kelímek a vzít si zpět zálohu 50 korun, nebo ji věnovat na sbírku Pomozte dětem, která je nejznámějším projektem letos třicetileté Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS). 

„Kdybych měla jmenovat jen některé z osobností, které přispěli do doprovodného programu, bude to například Čestmír Strakatý, Jindřich Šídlo, Jan Dobrovský, Jessikka Aro, Mikuláš Minář, Pastoral Brothers, novináři, kteří měli odvahu založit vlastní médium. Nebo třeba Jan Bican se svými hosty, Veronika Jonášová s Darjou Stomatovou…a mnoho dalších! Ani jsme netušili, jak aktuální bude sobotní debata pánů Kelina, Dvořáka, Mitrofanova a Hlaváčka nazvaná Dějiny Ruska dnešním očima nebo David Miřejovský, Václav Černohorský o knize Putinova válka,“ sdělila po skončení festivalu content manažerka festivalu Alena Švejnohová. „O odvaze dělat chyby mluvil Tomáš Šebek, o odvaze dobře jíst Margit Slimáková, tančil se hip-hop, bojovalo se stresem, učili jsme se postavit se obtěžování na veřejnosti. Hledaly se kešky, řešila se originální festivalová únikovka a úžasný program připravily dvě desítky neziskových a kulturních institucí. Přispívalo se na charitu Pomozte dětem a Music saves Ukraine. Bylo toho tolik, že věřím, že si každý kromě hudby našel kousek odvážného programu, který mu seděl, potěšil, pobavil nebo jen připomněl, že odvahy není nikdy dost.“

Návštěvníci si také pochvalovali občerstvení, které bylo nově orientováno ve dvou zónách. K dispozici bylo 500 metrů barů a gastro stánků s domácími a exotickými specialitami, čepovanou legendou Pilsner Urquell i craftovými pivy z pivovaru Proud a Vinohradského pivovaru a také víny z Moravy, Španělska i Francie. V areálu se platilo bezhotovostně kartami, mobilním telefonem či hodinkami. Samozřejmostí už jsou vratné kelímky a ekologické nádobí. „Letos se tým ze sekce gastronomie na festivalu Metronome spojil s Evil teamem, který organizuje Prague Harley Days a vyhlášenou gastronomickou událost Prahy - Burger fest. Rádi bychom společnými silami návštěvníkům festivalu Metronome přinesli co nejširší a nejkvalitnější koncepty z české street foodové scény,“ zhodnotil festival Kryštof Dobrovský, manažer food and beverage „Součástí festivalu jsou dvě hlavní zóny s gastronomií, ve kterých si každý najde to své. Od pizzy a indonéské kuchyně, vietnamských specialit až po pastrami a sendviče. Stále se snažíme zlepšovat rychlost obsluhy na barových a pivních pozicích festivalu a děláme vše pro to, abychom co nejvíce omezili čekání ve frontách. “ 

Na festival zavítalo přes 14 tisíc návštěvníků ve čtvrtek, 11 tisíc v pátek a 13 tisíc v sobotu, z toho si okolo 7 tisíc užívalo akci po dobu tří dnů, ostatní dorazili pak na svůj nejoblíbenější den.