Automatická odpověď od Opráski sčeskí historje

Automatická odpověď od Opráski sčeskí historje Zdroj: automatickaodpoved.cz

Automatická odpověď Jaromíra99
Automatická odpověď Martina Poláčka
Automatická odpověď Martina Svobody
Automatická odpověď Nikoly Logosové
Automatická odpověď od Opráski sčeskí historje
5
Fotogalerie

Na tento Váš e-mail nemohu odpočívat. Automatické odpovědi podle Rudiše, Soukupové, Hůlové nebo Oprásků

Dostat trochu umění a emocí do mezilidské komunikace v počítačovém věku, která bývá věcná a odosobněná. S takovým cílem vznikl projekt Automatická odpověď, do kterého se zapojilo přes 30 českých spisovatelek, spisovatelů, básnířek, básníků, ilustrátorek a ilustrátorů. Každá z osobností připravila svou verzi e-mailu určeného k rozesílání během dovolených. Všechna díla jsou ode dneška volně k dispozici na webu automatickaodpoved.cz.

Chcete mít při příštím pobytu mimo kancelář originální „out of office“ zprávu? Můžete si vybrat z nabídky textů či ilustrací od Petry Soukupové, Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99, Petry Hůlové, Jana Němce, Nikoly Logosové nebo mnoha dalších držitelů prestižních cen, ale i mladých talentovaných autorů.

„Tento týden nohama stírám rosu na kolejích. Nejbližší volné ruce najdete na adrese jmeno.prijmeni@neco.com.“

Veronika Bendová, spisovatelka, scenáristka, publicistka

„V naší společnosti se stále více zaměřujeme na efektivitu v různých oblastech života. V mezilidské komunikaci to často vede k monotónnosti a odosobnění. Proto jsme se rozhodli osvěžit žánr, který je v průběhu léta velmi populární,” vysvětlují svou motivaci organizátoři projektu David Krátký a Jan Noháč. „Automatické odpovědi jsou si většinou velmi podobné, adresáti od nich nic tvůrčího nečekají. Proto doufáme, že když je na takto neobvyklém místě potká něco originálního a lidského, povede to k překvapení, inspiraci nebo úsměvu.”

Ahoj & dobrý den! Zrovna se nořím do klidného moře dovolenkových myšlenek. Až se z moře vynořím, dám si kafe a napíšu! Hezké léto, Váš... 

Jaroslav Rudiš, spisovatel

Jakmile se pochopím

Návštěvníci webu automatickaodpoved.cz mohou vybírat z více než třiceti děl. To, které se jim líbí, jednoduše zkopírují nebo stáhnou a vloží do připravované automatické odpovědi. Všechna díla jsou k dispozici k volnému užití, s projektem není spojena žádná instituce ani komerční záměr.

Každý z autorů přistoupil k zadání po svém, vznikla tak mozaika příspěvků, které se liší formou i náladou. Petr Borkovec zvolil odlehčený tón: „Dobrý den, od té doby, co čerpám dovolenou, vám děkuji za pochopení. Pokud mě potřebujete, jedná se o automatickou odpověď. Do práce se vrátím okamžitě, jakmile se pochopím,” začíná svůj text. Odpověď Davida Zábranského je možné číst jako společenský komentář, hříčka Petry Hůlové reaguje na fenomén umělé inteligence. Přemysl Krejčík zremixoval Taťánin dopis Oněginovi, Vratislav Maňák zase českou hymnu: „V letních lukách dýchá svět, zemský ráj to na pohled… a já v něm. 1. srpna budu zpět.”

„Na tento Váš e-mail nemohu odpočívat, protože jsem ho nejedl/a, odbočím během několika snů (děkujeme, že používáním internetu pracujete na zdokonalování umělé inteligence).“ 

Petra Hůlová, spisovatelka

I s Opráski

Podobně rozmanité jsou i výtvarné příspěvky. Od nastupující ilustrátorské generace, zastoupené například Nikolou Logosovou a Annou Kulíčkovou, přes autora známých komiksů Opráski sčeskí historje až po Jaromíra 99, který připravil dílo spolu s Jaroslavem Rudišem.

Projekt Automatická odpověď není vyhrazen jen etablovaným autorům, skrze kontaktní formulář do něj může přispět kdokoliv. Nejpovedenější texty a obrázky organizátoři zveřejní.