Johnny Depp

Johnny Depp Zdroj: Reuters

Johnny Depp
Armie Hammer s Johnny Deppem ve filmu Osamělý jezdec
Vystoupení Hollywood Vampires v Praze
Johnny Depp
Johnny Depp
29
Fotogalerie

Šedesát let Johnnyho Deppa: Ikonické filmy, spaní s nůžkami i tahanice s Amber Heardovou

Ještě předloni mu prorokovali konec kariéry. Že už několik let nenatočil nic pořádného, že na něj Hollywood zapomene, že už se „z toho“ nevzpamatuje. K obvinění z domácího násilí bývalou manželkou se přidaly i mediální smrště o alkoholismu a dost možná o drogové závislosti… Nic z těchto černých scénářů se ale nenaplnilo, což bylo jasné všem fanouškům, kteří měli šanci zažít Deppovo neuvěřitelné charisma při jeho návštěvě Varů v roce 2021. Depp si sice prošel strastiplnými tahanicemi se svou bývalou ženou Amber Heardovou, ale loni v létě vyhrál a letošní šedesátiny (narodil se 9. června 1963 v Owensboro, Kentucky, USA) už slaví ve výborné formě. 

Se třemi nominacemi na Oscara je stále objektivně jedním z nejslavnějších a ve své generaci nejlepších herců na světě. Před pár týdny odhalil obsazení svého druhého celovečerního filmu, který bude režírovat; snímek zasazený do Paříže roku 1916 se jmenuje Modigliani a zahraje si v něm mimo jiné Al Pacino. To, že je v plné práci, ale potvrdil už svou impozantní květnovou návštěvou festivalu v Cannes, který zahájil novým historickým dramatem režisérky Maïwenn s názvem Jeanne du Barry. Film, který by měl do českých kin vstoupit ještě letos, je podle kritiků sice průměrný, ale co už.   

75 milionů za roli 

Americký herec, producent a hudebník Johnny Depp, držitel tří oscarových nominací, Zlatého glóbu a dalších cen, se jednou z ikon devadesátých let stal už díky průlomové titulní roli v dojemném Střihorukém Edwardovi (1990), kvůli které spal tehdy sedmadvacetiletý herec s nůžkami na rukou dokonce i v noci. Napůl člověk a napůl stroj z pera scenáristky Caroline Thompsonové jej pak ovlivnil natolik, že s režisérem Timem Burtonem stvořil kongeniální tvůrčí dvojici: vzniknou mimo jiné Ed Wood (1994), Ospalá díra (1999), Karlík a továrna na čokoládu (2005), nebo Alenka v říši divů (2010).

Zásadní herecký zářez má pak Johnny Depp v černobílém, existenciálně laděném westernu Mrtvý muž režiséra Jima Jarmusche, promítaném ve Varech v roce 1996 a pak také uvedeném v České televizi. Tichounký, slušný, mladý účetní William Blake se vydává na cestu Divokým západem, kde potkává indiána jménem Nikdo… Soundtrack: Neil Young. Mrtvý muž znamená pro Deppa velice ukázněný, přesný a mnohovrstevnatý výkon.

Natáčel s Oliverem Stonem, Jimem Jarmuschem, Terrym Gillilamem (Strach a hnus v Las Vegas), Romanem Polanskim (Devátá brána) i Emirem Kusturicou (Arizona Dream)… „Hvězdně“ je samozřejmě spjat s rolí kapitána Jacka Sparrowa z hollywoodské ságy Piráti z Karibiku. První z nich – a s nimi i první nominace na Oscara – přišly v roce 2003; v roce 2010 už Depp vydělával díky Sparrowovi 75 miliónů dolarů za roli. 

Jeho „případ“ začíná o rok později jako stereotypní story běžného padesátníka: o 22 let mladší Amber Heardovou potkává v roce 2011 při natáčení průměrného snímku Rumový deník, odloučen od letité partnerky a matky svých dvou dětí zpěvačky Vanessy Paradisové. Johnny Depp a Amber Heardová se berou po tříleté známosti v únoru 2015. Dne 20. května 2016 Deppovi zemře matka, Heardová podává žádost o rozvod 23. května 2016. Žádá také o předběžné opatření (ve věcech domácího násilí, anglická zkratka TRO), neboť uvádí, že ji Depp „slovně i fyzicky zneužíval“… Tím začíná sestup jeho kariéry i výdělků, táhne se několik let a návrat na výsluní na Deppa stále ještě čeká. Celou dobu se ale herec snaží o kvalitní filmové projekty – byť třeba i „jen“ v roli producenta.  

Video placeholde
Blesk Podcast: Depp a Heard jako show roku. Oběťmi se stali oba • Jiří Marek, Lukáš Červený

Osudový rok 2021 

Právě dva své producentské počiny představil herec i v roce 2021 na 55. ročníku MFF Karlovy Vary. Byl to dokument Hrnec zlaťáků: Pár drinků se Shanem MacGowanem (2020) a na skutečné události založené, vynikající drama s ekologickou tematikou Minamata (2020), v němž navíc ztvárnil hlavní roli.

Byl to ve Varech, které už toho zažily hodně, bez přehánění výjimečný festivalový host. Kvůli nikomu jinému v moderní historii festivalu teenageři z celé republiky tak nepištěli a maminky a babičky se tolik nedojímaly. Johnny Depp se ve Varech cítil dobře a byl tam skutečně pro svoje fanoušky: rozdal jim stovky podpisů, mnoho z nich objal, vytvořil vřelou atmosféru. Ještě v neděli, už po skončení festivalu, byly v ulicích Varů k vidění děti oblečené do pirátského.

Malý press junket, kde byl kromě Reflexu přítomen i polský novinář Janusz Wróblewski z týdeníku Polityka, se konal o sobotním odpoledni, těsně před závěrečným festivalovým večerem. Velký profilový rozhovor Reflexu si v plném znění můžete přečíst ZDE. Odhlédneme-li od toho, že to byl Johnny Depp, byl to smutný rozhovor s vřelým člověkem, který rád naslouchá ostatním a dobře se s ním povídá.

Letos Johnnyho Deppa uvidíte ve Varech znovu. Je totiž osmnáctou osobností, která souhlasila a speciálně pro MFF Karlovy Vary natočila jejich tradiční festivalovou znělku; její premiéru uvidíme letos na začátku 57. ročníku. Koncept těchto znělek, mikropříběhů, s významnými osobnostmi světové kinematografie, který vznikl před 15 lety, točí kromě režiséra Martina Krejčího také Ivan Zachariáš, autor Deppovy znělky.

Šedesátník Depp tedy dostává novou profesní šanci a snaží se ji využít beze zbytku. Na role pirátů už to asi nebude, ale i tak je pro něj na filmovém nebi pořád dost místa.