Video placeholde
Skutečný Samuel Njankouo Meffire, podle jeho života vznikl seriál Sam ze Saska
Záběry ze seriálu Sam ze Saska
Záběry ze seriálu Sam ze Saska
Záběry ze seriálu Sam ze Saska
Záběry ze seriálu Sam ze Saska
5
Fotogalerie

Dvoumetrový černý policista v NDR. Sam Meffire byl klukem z plakátu, hledaným gangsterem i vězněm

Samuel Njankouo Meffire řečený Sam je bývalý německý policista, který se proslavil v rámci kampaně proti xenofobii. Byl prvním policistou tmavé pleti v bývalé NDR. Dnes působí jako spisovatel a školitel pro pracovníky ve veřejném sektoru. V 90. letech ale skončil ve vězení. Jeho příběh teď inspiroval seriál Sam ze Saska, který můžete sledovat na videotéce Disney+.

V jedné z prvních scén seriálu Sam ze Saska vidíme hlavního hrdinu, jak se řítí ulicemi Drážďan. Sam velmi vyčnívá. Nejen proto, že se žene za sanitkou. Ale také proto, že se píše rok 1989. Jsme v Sasku, hluboko v komunistickém východním Německu. A Sam je dvoumetrový černoch. Samuel Meffire, první černošský policista ve východním Německu, se po sjednocení stal mediální hvězdou.

„Vím, že je pro lidi těžké pochopit, proč jsem se jako černoch ve východním Německu stal policistou," říká skutečný Samuel Meffire při rozhovoru pro The Hollywood Reporter u čaje v jedné kavárně v Kolíně nad Rýnem. „Ale pro mě policie představovala pořádek, spravedlnost a bezpečí. To byly věci, které mi v té době v životě chyběly.”

Kluk z plakátu

Když Meffire nakonec nastoupil k drážďanské policii, bylo to v roce 1990 po pádu Berlínské zdi, ale ještě před sjednocením Německa. Byl jedním z posledních policistů vyškolených podle východoněmeckého systému. A byl vůbec prvním černošským policistou v NDR.

Sam ze Saska je Meffirův příběh nebo alespoň jeho sedmihodinová televizní verze. Seriál, první německojazyčný originál od Disney+, měl premiéru ve středu 26. dubna na Disney+ po celém světě. Ti, kteří ale očekávají příběh o kladném hrdinovi, budou překvapeni. Jestliže Samuel Meffire začal v 90. letech jako kluk z plakátu, v nově sjednoceném Německu skončil za mřížemi jako násilný zločinec a mezinárodně hledaný uprchlík.

Samuelův otec, který se narodil v Kamerunu a do východního Německa přišel jako student, zemřel v den narození svého syna za záhadných okolností a Meffire má podezření, že ho otrávili jeho kolegové z práce. Jeho matka, která byla nucena sama vychovávat dvě děti, ho fyzicky i psychicky týrala. „Bylo to peklo," píše Meffire ve své autobiografii „Já, Sas“, kterou napsal společně s německým historikem a dramatikem Lotharem Kittsteinem.

Pořádek a chaos

„Jedna z prvních lekcí, které jsem se v životě naučil, byla: 'Nikdy nejsi v bezpečí'," říká Meffire. „Myslím, že to bylo moje dětství, chaos a traumata té doby, které formovaly můj obraz policie jako jediné, která vnáší pořádek a která pomáhá lidem v nouzi.” Ve východním Německu v roce 1990 panoval chaos. Po rozpadu východoněmeckého státu vzniklo mocenské vakuum, které se snažily zaplnit zločinecké gangy a i příznivci krajní pravice.

„Pro lidi ze Západu je téměř nemožné si představit, jak to vypadalo, ale v ulicích Drážďan právě pochodovali neonacisté, byly jich stovky," říká Meffire. „Když zahlédli černocha, pronásledovali ho, napadli a zbili… Ale uvnitř policejního sboru jsme byli bratrstvo. Nikdy jsem neutekl z boje. Tím jsem si získal respekt. Po určitou dobu to pro mě bylo místo solidarity, kamarádství.”

Saská sláva

V roce 1992 Meffire pózoval na plakátech kampaně proti rasismu. Jeho tvář s nápisem „Sas“ visela v Drážďanech na dvoumetrových billboardech. Kampaň se dostala do podvědomí. Stal se mediální hvězdou, objížděl talk show a snažil se vysvětlit frustraci, hněv a násilný vztek v ulicích východního Německa. Náhlá sláva a pozornost veřejnosti byly ale „kokainem pro duši“. Opojným a jedovatým, jak napsal ve své knize. „Kampaň měla dobrou myšlenku na správném místě a ve správný čas," říká dnes Meffire, „ale měla špatnou osobu. Nesl jsem si s sebou batoh plný nevyřešených problémů a traumat.”

Nedopadlo to dobře. Zklamaný policií i politikou Meffire v roce 1994 od sboru odešel. Založil si vlastní bezpečnostní firmu. Představoval si, že bude bránit bezbranné obyvatele města. Místo toho se kvůli problémům s penězi stal vymahačem dluhů a exekutorem jednoho z nejznámějších drážďanských gangsterů. Meffirův pád, zachycený v závěrečných epizodách seriálu 'Sam ze Saska', vyústí v jeho zatčení a odsouzení k více než devíti letům vězení za loupež. Po sedmi letech byl podmínečně propuštěný za dobré chování.

„O Samuelově příběhu jsem se poprvé dozvěděl od Tyrona Rickettse. Bylo to v roce 2006. Obsadili jsme ho do role prvního černošského detektiva v seriálu Vraždy v Lipsku, což byla v té době velká událost," říká Jörg Winger, který je producentem a společně s Rickettsem spolutvůrcem seriálu 'Sam ze Saska'. Trvalo deset a půl roku než k realizaci došlo. Projekt se nakonec dostal ke společnosti Disney, která si jej objednala jako svůj vůbec první německojazyčný originál. Na scénáři pracovala rakousko-nigerijská scenáristka Malina Nwabuonworová a herec a scenárista východoněmeckého původu tmavé pleti Toks Körner.

Díky seriálu splatil dluhy

Seriál, který je z části příběhem o dospívání, z části kriminálním thrillerem a z části vězeňským dramatem, mění tón a žánr díl od dílu a drží ho pohromadě oblouk Samova traumatu a úžasný výkon představitele hlavní role Malicka Bauera – „je jako syn, kterého jsem nikdy neměl," vtipkuje Mellfire. „Nakonec si myslím, že to všechno souvisí s tím, že jsem ztratil otce, kterého jsem nikdy nepoznal. To zanechalo mezeru, kterou jsem se snažil zaplnit celý život," dodává Meffire. Teprve po letech terapie ve vězení i mimo něj a díky podpoře své ženy a rodiny se podle svých slov stal opět celistvým. Vidět svůj život převyprávěný a domyšlený na plátně je zvláštní zážitek, přiznává Meffire, ale má pocit, že seriál přes veškerou tvůrčí licenci „zachycuje pocity, emocionální pravdu" jeho života.

„A samozřejmě pomohly i peníze," směje se. „Díky seriálu jsem splatil své dluhy. Nikdy jsem si nepředstavoval, že by to bylo možné.” Samuel Meffire žije se svou ženou a dvěma dcerami v Bonnu, kde pracuje jako spisovatel a kouč pro pracovníky ve veřejném sektoru.