Osamely hrad za zrcadlem

Osamely hrad za zrcadlem Zdroj: Anifilm

Zamek v oblacich
Zamek v oblacich
Yuku and the Himalayan Flower
Websterovi ve filmu
Unicorn Wars
21
Fotogalerie

Začíná liberecký Anifilm. Svátek animace láká na soutěžní sekce, japonskou tvorbu či virtuální realitu

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm probíhá v Liberci ve dnech 2. až 7. května. Vedle soutěžního programu se na něm představí animovaná tvorba z Japonska, přehlídka ocení mistrovství animátora Alfonse Mensdorffa-Pouillyho a překvapením budou amatérské animované filmy, které vznikly před rokem 1990. Svou tvorbu představí slavní porotci festivalu, například režisér John Stevenson nominovaný na Oscara za Kung Pu Pandu nebo hlavní animátorka filmů Wese Andersona či Guillerma del Toro Kim Keukeleire. Děti mohou jako tradičně tvořit v dílnách animace a téměř každý den zakončí půlnoční dávka filmů děsivých i lechtivých.

Nesoutěžní program letošního Anifilmu se soustředí na Japonsko. Prozkoumat imaginativní svět ostrovní animace pomůže kurátor Nobuaki Doi, filmový kritik, producent a ředitel obnoveného festivalu v Hirošimě. Tématům jako vliv Jiřího Trnky a Jana Švankmajera na japonskou tvorbu se budou věnovat i další hosté, například legendární tvůrce Kódži Jamamura, jenž na festivalu představí i své kresby, Sarina Nihei, jejíž nezaměnitelný styl inspirovala estonská animace, a Mirai Mizue, mistr barvité a pohlcující abstraktní animace. Středoevropské motivy pak bude možno stopovat v tvorbě Kaoru Furuko, která pro Anifilm chystá vlastní prezentaci. Festival nezapomene ani na kultovní díla Hajaa Mijazakiho, erotickou anime Beladona smutku či poslední snímek Keiičiho Hary Osamělý hrad za zrcadlem.

V soutěži celovečerních animovaných filmů se představí 10 snímků. Znepokojující španělský film Jednorožci vs. Medvídci halí krvavou realitu války do růžovofialového světa huňatých medvídků. Autobiografické rysy nesou opus lotyšsko-americké autorky Signe Baumane Můj románek s manželstvím a a francouzský snímek Psům a Italům vstup zakázán (režie Alain Unghetto). Mystické jsou naopak maďarské Čtyři duše kojota nebo Slepá vrba, natočená podle povídek Haruki Murakamiho. Dětské publikum nejvíce ocení filmy Yuku a himálajská květina, dobrodružný snímek Perlimpové od brazilského oscarového režiséra Alê Abreaua nebo norskou loutkovou komedii Tři zloději a lev. Svého zástupce má i tuzemská produkce, a to díky koprodukčnímu podílu na slovenském snímku Websterovi ve filmu režisérky Kataríny Kerekesové.

Letošní soutěžní výběr 36 krátkých filmů je pestřejší než v minulých letech a zahrnuje kandidáty na Oscary, klasiky i mladé tvůrce. Český podíl mají snímky Noční hlídka, letos nominovaná na cenu BAFTA, psychologické drama Míry nebo loutkový počin Spása nemá jméno. Studentům, v jejichž soutěži figuruje 35 filmů, nelze upřít dravost a odvahu experimentovat. Z českých filmových škol se do mezinárodní soutěže probojovali studenti pražské FAMU s filmy Deniska umřela a Přes střepy.

Milovníci videoklipů a abstraktní a nenarativní tvorby se mohou těšit na soutěž 22, respektive 23 filmů. Opět se jedná o ukázku nejrůznějších výtvarných stylů i uměleckých přístupů. České autory zastupují Viktorie Štěpánová, Kamila Müllerová, Tan Lui Chan a Veronika Chocenská, zatímco v kategorii videoklipů soutěží Tomáš Hájek, Miroslav Frič a duo Eliška & Lee Oz.

Národní soutěž Český obzor umožňuje tuzemským tvůrcům změřit síly mezi sebou, ale i načerpat inspiraci. Premiérově diváci uvidí například nový seriál režisérky Lucie Sunkové Viky, sůva z nudlí a českému publiku se poprvé představí i krátký snímek Husa Jana Míky, který byl uveden na festivalu v Clermont-Ferrand.

Již počtvrté Anifilm uvede soutěž filmů pro médium virtuální reality. V soutěži se objeví i český oceňovaný VR film Tmání, který se na festivalu bude prezentovat i formou speciální instalace. Do mezinárodní soutěže počítačových her výběrová komise vybrala patnáct titulů, které se budou ucházet o ocenění ve dvou kategoriích – Výtvarný počin a Hra pro děti.

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu si letos z Anifilmu odnese animátor Alfons Mensdorff-Pouilly. Ten se loutkové a stop-motion animaci věnuje už několik desítek let a má za sebou spolupráci na nesčetném množství krátkých filmů a seriálů, animoval i mnohé celovečerní filmy. Díky svému bravurnímu animátorskému umění, ale i humoru a laskavosti, se stal vyhledávaným spolupracovníkem a legendou domácí animace. Z jeho rozsáhlé tvorby budete určitě znát například Zaniklý svět rukavic, Krysaře, Fimfárum Jana Wericha nebo seriály Pat a Mat, Jája a Pája či Jak to chodí u hrochů.

Na letošním Anifilmu se vedle tradičně bohatého dětského a rodinného programu Animo představí krátké filmy nominované na letošní Oscary a sté výročí založení Českého rozhlasu připomene pásmo animovaných filmů s rádiem v jedné z hlavních rolí. Festival nezapomněl ani na oblíbené půlnoční projekce filmů, které určitě nejsou pro děti. Nejen na libereckém historickém náměstí se odehraje minipřehlídka Bilance, rekapitulující loňskou bohatou animovanou celovečerní sezónu, a objevem pro někoho můžou být filmy z programu věnovanému historii českého neprofesionálního animovaného filmu. V sekci Narozen v Liberci přehlídka letos připomene herce Oldřicha Kaisera, který svým typickým hlasem i hereckým výkonem ovlivnil řadu animovaných děl.

Ani letos nebudou na Anifilmu chybět dílny animace, Gamezóna s videohrami, výstavy, koncerty, loutkové divadlo, víkendové dabingové studio a industry program pro profesionály. Vizuální podobu letošního ročníku vytvořil výtvarník, režisér, animátor a ilustrátor Filip Pošivač, podepsaný například pod večerníčkem Mlsné medvědí příběhy.

Více najdete na www.anifilm.cz