Conrad Pope, Christopher Young a Elia Cmiral

Conrad Pope, Christopher Young a Elia Cmiral Zdroj: Soundsgate / Ilona Gerasymova

Večer s největší koncentrací dirigentů na světě: Hvězdy hollywoodské hudby vtrhly do Prahy

Zahajovací koncert mezinárodního Composers Summit Prague 2023 proběhl za velkých ovací ve stoje 14. dubna ve Smetanově síni Obecního domu. Bedřich Smetana by byl pyšný, kdyby viděl, jak večer zahajuje majestátný americký skladatel Conrad Pope, elegantní muž v černém tričku a nonšalantním obleku, jeden z nejlepších orchestrátorů na světě. Večer začal nám dobře známým Hedvičiným tématem, totiž Hedwig´s Theme skladatele Johna Williamse z filmu Harry Potter a Kámen mudrců. V podání 80členného Českého národního symfonického orchestru pak zněly melodie ze šestnácti slavných filmů a jedné počítačové hry; svoje díla si oddirigovalo 11 světových skladatelů.

Podle Alexandra Smutného, trumpetisty a zakladatele platformy Soundsgate, která Composers Summit pořádá, se Praha tímto zahajovacím koncertem stává „místem s největší koncentrací audiovizuálních umělců v Evropě.“ Kvitoval taky s povděkem, že se všechny zahraniční skladatelské osobnosti z loňského prvního ročníku COMPOSERS SUMMITU (duben 2022) do Prahy vrátili i na druhý ročník; nad festivalem pak letos převzal záštitu ministr kultury Martin Baxa.

Conrad Pope zadirigoval ještě vlastní melodii z filmu My week with Marilyn a následně přenechal jeviště své životní partnerce Nan Schwartz, skladatelce, uznávané orchestrátorce a nositelce Grammy za nejlepší instrumentální aranžmá k písni Here’s That Rainy Day od soulové legendy Natalie Cole. Nan, která Prahu taky navštívila už loni, uvedla tři písně z nedávno uvedeného, a už Oscarem oceněného animovaného snímku Pinocchio Guillerma del Torra; jako sólisté ji doprovodili čeští pěvci Ondřej Toth a Jan Fanta a oba byli odměněni dirigentčinými vzdušnými polibky jako díky za perfektní výkon. Nan Schwartz pak dirigovala Podivuhodný případ Benjamina Buttona, i k němu dělala orchestraci; tehdy jste si uvědomili, že atmosféru celého večera dobře dokresluje nahoře běžící, animovaná image dotyčných filmů.

Sympatický Kanaďan Mychael Danna, známý mísením orchestrální a elektronické hudby, oddirigoval ukázku z na Oscara nominovaného snímku režiséra Istvána Szabó Božská Julie s Annette Beningovou v titulní roli. Danna, kterého uvidíte v Obecním domě i na koncertě v úterý 18. dubna, je nositelem Oscara a Zlatého Globu za hudbu k filmu Pí a jeho život a jeho portfolio zahrnuje i ikonický oscarový hit Malá Miss Sunshine (nominace na Grammy za nejlepší soundtrack). 

Následoval britský skladatel Paul K Joyce, kterého, pokud máte děti, znáte, i kdybyste stokrát nechtěli: je totiž autorem hudby k animovanému seriálu Bořek stavitel, jež má opravdu hodně sérií. Jeho suita ze Snow Queen, Sněhové královny, zahraná bez dodatkových animovaných obrázků, překvapila obrovskou dramatickou silou a emotivností.

První polovinu večera zakončil polský skladatel Antoni Komasa-Łazarkiewicz, známý u nás hudbou ke snímku Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové v titulní roli s Ivanem Trojanem; v Obecním domě oddirigoval koncertní suitu z nového česko-slovensko-polského filmu Čaroděj Kajtek.

Publikum flamboyantního koncertu bylo vstřícné, nadšené, ale i ukázněné: přesně po patnácti minutách se všichni vrátili na místa, aby mohl pokračovat přímý přenos pro Český rozhlas a taky aby nepropásli světovou premiéru první suity k počítačové hře Arma Reforger, kterou složil a zadirigoval mladý český skladatel Dominik Svoboda; odměněn byl obrovským aplausem.

S manželkou, jinak renomovanou sopranistou a sólistkou Joan Beal, přiletěl do Prahy držitel sedmi Cen Emmy, kalifornský rodák Jeff Beal, aby díky němu zazněla jeho hudba (a její zpěv) k seriálu Domek z karet; při druhé skladbě Raymond & Ray: His Little Alter přestal na chvilku dirigovat a sám si s ČNSO střihl číslo na trumpetu.

Následně britský skladatel Chris Egan předvedl svoje melodie Gold a The Goblin Kingdom a pak přišla novinka letošního ročníku - byla předána cena pro vítěze soutěže mladých skladatelů v audiovizi pod záštitou Ochranného svazu autorského. O vítězi rozhodla odborná porota členů Advisory Board Composers Summit Prague, v jejímž cele stojí český skladatel v Hollywoodu Elia Cmíral. Cenu, kterou na pódiu převzal 34letý český skladatel Tomáš Živor (aby pak sám oddirigoval vítěznou skladbu You Won´t Fall Today) předali Cmíral s předsedou představenstva OSA Romanem Strejčkem. 

Večer pomalu vrcholil, na pódium přišel britský skladatel, dirigent a hudební producent Harry Gregson-Williams, jeden z nejvyhledávanějších skladatelů Hollywoodu. Za hudbu k oscarovému Shrekovi získal nominaci na cenu BAFTA, nominován byl i na Zlatý glóbus a Grammy za hudbu k filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň. V seznamu jeho děl najdete ale třeba i videohru Metal Gear Solid; v Praze dirigoval roztomilé disneyovské Penquins: Antarctic Summer. Uvidíte i uslyšíte ho ještě 18. dubna na dalším koncertě v Obecním domě.

Posléze se objevila fotografie nám dobře známého krále horrorové hollywoodské muziky Chrise Younga (i on byl v Praze už loni): český dirigent Jan Kučera za něj brilantně oddirigoval jeho upírské povídačky Nosferatu.

Večer zakončily čtyři různé skladby moderní westernové hudby z dílny v Čechách narozeného hollywoodského skladatele Elii Cmírala (u nás dělal například hudbu pro Herzův důležitý snímek Habermannův mlýn, nebo nejnověji hudbu k seriálu Sedm schodů k moci). Cmíralovy srozumitelné, ale působivé melodie byly z ještě nevysílaného snímku Seven Cemeteries (Sedm hřbitovů), dirigoval je Jan Kučera.

Večer, během kterého jsme zažili všudypřítomnou, životodárnou energii téměř až rockovou, skončil tím, že se všechny zahraniční hvězdy sešly na jevišti, diváci jim ve stoje poděkovali a festival, který potrvá do 20. dubna, byl prohlášen za zahájený.

COMPOSERS SUMMIT PRAGUE 2023

V rámci Composers Summit Prague 2023 (14. - 20. dubna 2023) se uskuteční přes 40 workshopů, diskusí a přednášek. Předností akce je možnost pro české hudebníky spolupracovat se všemi výše uvedenými hvězdnými hosty, tvořit s nimi nová díla a sdílet zkušenosti. V rámci programu proběhne i část věnovaná hudbě v gamingu a trendům v moderní výbavě nahrávacích studií. Pro ty, kteří chtějí zažít atmosféru koncertního sálu, je tu další koncert v úterý 18. dubna, také v Obecním domě. Jmenuje se Hvězdná hudba Hollywoodu a vystoupí na nich Harry Gregson-Williams a Mychael Danna, také za doprovodu Českého národního symfonického orchestru.