Ita O´Brien spolupracovala i na seriálu Sexuální výchova od Netflixu

Ita O´Brien spolupracovala i na seriálu Sexuální výchova od Netflixu Zdroj: Archív, Netflix

Jak se točí erotické scény? Světově uznávaná koordinátorka intimity ve filmu i televizi míří do Prahy

Slavná koordinátorka intimity Ita O´Brien rozvíjí od roku 2014 osvědčené postupy při práci na scénách se sexuálním a intimním obsahem a nahotou ve filmu, televizi a divadle. Mezi její dosavadní práce patří Normal People, Sex Education, I May Destroy You, Carnival Row nebo Lady Chatterley´s Lover. V Praze se ve čtvrtek 30. března podělí o svoje zkušenosti a znalosti.

Veřejně přístupná přednáška se uskuteční ve čtvrtek 30. března v pražském Studiu Hrdinů, den poté na uzavřeném workshopu určeném pro režiséry/režisérky, herce/herečky a choreografy/choreografky.

Ve Studiu Hrdinů bude Ita O´Brien mluvit o pravidlech pro natáčení sexuálních scén, o tom, jaké role během nich mají členové a členky štábu, okolnostech, při kterých je možné intimní scény natáčet. Večer je otevřen všem zástupcům filmového průmyslu a zájemcům/zájemkyním z řad veřejnosti. Vstupenky na přednášku lze koupit na serveru GoOut.cz.

Na přednášku naváže v pátek 31. 3. workshop, pořádaný od 10:00 do 17:00 v Kampusu Hybernská, který je určený výhradně lidem s předchozími zkušenostmi z profesionálního filmového natáčení, již mají zájem prozkoumat zásady a pravidla při práci s intimitou na plátně. Tento workshop poskytne důkladný úvod do práce s intimními momenty a účastníci získají praktické zkušenosti s tím, jak uplatňovat pokyny pro intimitu na scéně a jak začlenit získané poznatky do vlastní praxe. 

Role koordinátora/ky intimity se stává běžnou součástí samotných filmových natáčení a hereckých zkoušek a tato pozice se prosazuje i na produkcích streamovacích platforem, mimo jiné HBO, Netflix a BBC. „Koordinátor/ka intimity je člověk, který do choreografie intimních scén v televizi, divadle a filmu přináší procesy a jasnou strukturu,“ popsala Ita svou roli pro britský deník Guardian. Osvědčené způsoby, jak při natáčení intimních scén postupovat, shrnula v dokumentu „Intimacy On Set Guidelines“. Jejich využívání se na natáčeních stává běžnou praxí.

Ita O´Brien má za sebou desítky projektů, na kterých se jako koordinátorka intimity podílela, jedním z nich je seriál I May Destroy You. Když režisérka, scenáristka a představitelka hlavní role Michaela Coel za svůj herecký výkon obdržela cenu BAFTA, věnovala ji právě Itě.

Cinergy Prague (zal. 2015) je česká vzdělávací platforma. Jejím cílem je rozvoj talentu a znalostí mladých filmařů/ek a filmových profesionálů/ek prostřednictvím série diskuzních panelů a přednášek na témata související s filmovou tvorbou nebo prací zahraničních hostů. Cinergy v průběhu celého roku přináší pravidelnou sérii masterclass, seminářů, diskusních workshopů. 

Girls in Film je platforma podporující prezentaci začínajících žen, trans* a nebinárních osob ve filmovém průmyslu, která vznikla původně v Londýně. V Praze její pobočku založily a vedou producentky Julie Žáčková a Dagmar Sedláčková. Skrze kurátorované akce, jako jsou projekce, přednášky a networkingové příležitosti, poskytuje Girls in Film prostor pro prezentaci a setkávání. Pražská pobočka v roce 2021 iniciovala mentoringový program GiF Shadowing, který umožňuje aspirujícím filmařkám účastnit se filmových natáčení pod vedením profesionálů/ek. Girls in Film momentálně působí v Londýně, Amsterdamu, Johannesburgu a v Praze.