Lorde vystoupí na festivalu Sziget 2023 c Budapešti

Lorde vystoupí na festivalu Sziget 2023 c Budapešti Zdroj: Sziget Festival


Plakát festivalu Sziget 2023
Mumford & Sons vystoupí na festivalu Sziget 2023 v Budapešti
Macklemore vystoupí na festivalu Sziget 2023 v Budapešti
David Guetta vystoupí na festivalu Sziget 2023 v Budapešti
Florence + The Machine vystoupí na festivalu Sziget 2023 v Budapešti
18
Fotogalerie

Mumford & Sons, Lorde a Macklemore. Maďarský festival Sziget oznámil další headlinery

Sziget, největší a nejrozmanitější evropský festival, dnes oznámil novou vlnu hlavních hvězd. Jsou mezi nimi Mumford & Sons, Lorde a Macklemore, kteří se na hlavním pódiu připojí k už tak působivé skupině headlinerů v čele s Billie Eilish, Davidem Guettou, Florence + The Machine a Imagine Dragons. 

Sziget 2023 se bude konat od 10. do 15. srpna 2023 na Ostrově svobody v maďarské Budapešti. Dalšími zajímavými novinkami programu budou Loyle Carner, Caroline Polachek, Bonobo, Tale Of Us, girl in red, Yung Lean, Arlo Parks, Confidence Man, The Aces, Lucie Antunes, Coloray, SG Lewis, Sleaford Mods, Ben Böhmer (live), Son Mieux, Giant Rooks, I Hate Models, 999999999, Herrensauna XXL, Shlømo a TxC. Všechny druhy vstupenek a lístky k ubytování jsou již v prodeji.

Sziget je víc než hudební festival - díky bohatému programu, který zahrnuje vystoupení nejlepších jmen popu, rocku, elektroniky a R&B, je to dokonalé zážitkové dobrodružství, na kterém žádné dva dny nejsou stejné. Na více než 50 scénách festivalu se koná řada působivých uměleckých performancí, kabaretů, komedií, diskuzí o sociální spravedlnosti a panelů představujících kultury z celého světa.

Mumford & Sons, Lorde a Macklemore

Britská folkrocková kapela Mumford & Sons, která doplňuje program o bouřlivou a zvukově hutnou show a kultovní hity jako I Will Wait a Little Lion Man. Lorde se letos opět vrací na pódia a pokračuje v turné ke své poslední desce Solar Power a v jeho rámci se chystá ovládnout i hlavní scénu Szigetu. Hvězda ze Seattlu a držitel Grammy Macklemore se po čerstvém vydání nového alba Ben chystá také koncertovat a jeho show na Szigetu bude jedním z vrcholů turné po Evropě.

K hvězdnému line-upu se připojí i londýnský rapper Loyle Carner, který vystoupí se svým kritikou oceňovaným novým albem Hugo vydaným v roce 2022. Kromě toho se představí také americká zpěvačka Caroline Polachek se skvělou novou deskou Desire, I Want to Turn into You nebo švédský rapper Yung Lean, který je ​​považován za jednu z nejvlivnějších postav rané éry cloudového rapu. Vedle nich se na Sziget vrací stálice elektronické scény, producent Bonobo. Vycházející hvězdou techno scény jsou naopak Tale of Us, které předchází pověst intenzivních setů a nejlepších party. Dalším uznávaným duem, které je připraveno rozproudit pódium, jsou post-punkoví Sleaford Mods.

Problémy s prachem vyřešeny

Hlavní organizátor Szigetu Tamás Kádár dodal: „Seznam headlinerů je kompletní a denní vstupenky jsou již k dispozici. Kromě již dříve oznámených headlinerů, tedy Billie Eilish, Davida Guetty, Florence + the Machine a Imagine Dragons se k line-upu nedávno připojili Mumford & Sons, Lorde a Macklemore a na různých pódiích je ohlášeno více než 30 dalších mezinárodních interpretů.”

Kromě prvotřídního hudebního programu vyzdvihl Tamás Kádár tři důležité novinky letošního festivalu. „Na Sziget 2023 se vrátí instalace Art of Freedom, jejichž cílem je dodat rozmanitému světu Ostrova svobody vizuální sílu prostřednictvím výrazných, myšlenkově podnětných a ohromujících uměleckých děl a prostorových instalací. Sanitární bloky budou kompletně obnoveny, z festivalu zmizí téměř všechny mobilní toalety, které nahradí kontejnery se splachovacími záchody. V loňském roce se v důsledku neobvyklého sucha vyskytly problémy s prachem, letos podnikáme kroky na několika frontách, abychom zajistili, že se to nebude opakovat. Za prvé jsme na konci loňského roku 'ozelenili' náš ostrov, čímž jsme odstranili nedostatky v travnaté půdě způsobené vysycháním. Pracujeme na tom, aby se podobná událost neopakovala a abychom v případě sucha mohli zajistit průběžné zavlažování vodou z Dunaje. Kromě toho v celém areálu festivalu používáme novou protiprašnou úpravu, jejíž podstata spočívá v tom, že využívá vlhkosti vzduchu k vytvoření mírně zavlažené vrstvy na zemi - tím zabraňuje pronikání prachu do ovzduší".

Sziget se vrátí v roce 2023 mezi 10. a 15. srpnem 2023. Šestidenní vstupenky jsou nyní v prodeji za cenu od 325 eur. Od 28.3. to bude 349 eur, třídenní permanentka od 240 € a jednodenní vstupenka od 75 €. Další podrobnosti o festivalu Sziget najdete na adrese szigetfestival.com.