Z filmu Navždy mladí

Z filmu Navždy mladí Zdroj: Ad Vitam

Ošidné vzpomínky na Rendez-vous s francouzským filmem

Každoroční pařížské dostaveníčko s francouzskými filmaři pod hlavičkou Unifrance přináší příležitost k neformálním setkáním, odlehčeným rozhovorům a „pikoškám“ ze zákulisí. Letos své snímky prezentovali například Valeria Bruni Tedeschi nebo Laurent Tirard.

Ve francouzském dramatu Navždy mladí vzpomíná režisérka Valeria Bruni Tedeschiová na vlastní mládí v herecké škole Les Amandiers. V osmdesátých letech ji v Nanterre založil režisér Patrice Chéreau. Autenticky živelné vyprávění o studentech herectví mělo premiéru v Cannes, u nás se poprvé představilo na Festivalu francouzského filmu. Ač jde o retro, Bruni Tedeschiová si tu nevyřizuje žádné staré účty. „Vzpomínky jsou ošidné,“ říká v pařížském hotelu na dohled Vítězného oblouku.

Setkáváme se během setkání Rendez-vous s francouzským filmem. Každoročně je v lednu pořádá státní agentura Unifrance, aby podpořila celosvětové povědomí o francouzském filmu. Na akci se potkávají distributoři s prodejci, ale taky novináři s režiséry a herci filmů, které se v dané zemi chystají do kin. Kouzlo zdejšího setkání tkví v uvolněné atmosféře, tak vzdálené hektice filmových festivalů. Díky tomu jsou pak rozhovory lepší a mnohdy též záživnější než samotné filmy.

„Cyklistika mě vůbec nezajímá,“ směje se režisér Laurent Tirard, který natočil ztřeštěnou komedii Sestry v sedle o jeptiškách, jež chtějí vyhrát cyklistický závod, aby tak pomohly zachránit domov důchodců. „Ale přišlo mi to tak bláznivé, že jsem to musel natočit.“ Tirard zkušeně kombinuje množství žánrů. „Takhle mě to baví, chvíli jste ve westernu, pak zase v něčem jiném, mám pocit, že čím bohatší vyprávění bude, tím víc si to publikum užije. A já s ním.“ Debutující režisér Oliver Treiner zase v romantickém dramatu Julie, co by bylo, kdyby… ukazuje, jak současná rozhodnutí mohou mladou pianistku Julii posunout tím či oním směrem. Napadá mě přirovnání k životu (nejen) v umění, kde budoucnost ovlivňuje minulý úspěch či neúspěch. „No jo, ale my máme tolik filmařů, kteří točí jednu blbost za druhou, a přesto dostávají další práci,“ směje se mladý Treiner. Jeho film se v českých kinech objeví už v půlce února.