Alexandr Sadirov

Alexandr Sadirov Zdroj: Vojtěch Brtnický

Tančit jako ptáci: S inscenací Riders slaví Lenka Vagnerová & Company úspěšných deset let na scéně

Lenka Vagnerová a její Company opsaly svou nejnovější inscenací Riders kruh. Po deseti letech se v ní vracejí na začátek, k prvotině souboru nazvané Jezdci.

Ve sféře českého nezávislého tance znamená dekáda kontinuální soustředěné tvorby pořád velkou věc. Jestli má Vagnerová v něčem po celá léta šťastnou ruku, je to výběr tanečnic a tanečníků. Charakteristické pro ni je i to, že se v tanci nezříká divadelních postupů, výtvarnosti kostýmů a scény či vyprávění. Její umění je tak přístupné širšímu publiku. Platí to i pro Riders, uváděné v Divadle Komedie, jejichž inspirací jsou, stejně jako u Jezdců, ptáci.

Některé obrazy z představení se zadřou pod kůži. Ať už je to útlý tanečník pýřící se s vějíři z bílého peří, nebo těhotná tanečnice, kterou dva muži nesou tak, že to vypadá, jako by kráčela nebo plula vzduchem. Mohla by být i trochu děsivou dákiní, silným ženským energetickým principem, který jako ptáci tančí na nebi a v tibetském buddhismu ztělesňuje moudrost a inteligenci.

Tahle company si evidentně nemyslí, že by krása patřila do starého železa. Je to způsob, jak může promlouvat i k palčivým ekologickým tématům. Ukazuje totiž krásu, o kterou můžeme snadno přijít, a svět nejen z lidské perspektivy.