Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Jsou to vandalové, chmatáci, nebo obojí? Never more zlodějům Banksyho!

Můžeme s Banksyho leckdy levicovou, anarchistickou nebo jednoduše idealistickou poetikou nesouhlasit, ale nemůžeme mu upřít jasně rozpoznatelný výraz a schopnost trefné zkratky. A je třeba zdůraznit, že v rámci svého světonázoru tvoří zadarmo pro všechny. Tím spíš je absurdní, že se jeho protiválečné graffiti v ukrajinském Hostomelu pokusilo ukrást pár výtečníků... Nepotěšilo nás ani další kolo woke blbnutí z USA a dobře nám rozhodně není z „dokumentu“ o Harrym a Meghan.

Kateřina Kadlecová: Britský umělec Banksy, aktuálně jeden z nejznámějších výtvarníků světa, vytvořil na Ukrajině sedm graffiti. Jedno z nich, obraz ženy v županu, s plynovou maskou, hasičákem a natáčkami ve válkou zničeném Hostomelu, počátkem prosince vyřízli VANDALOVÉ ze zdi domu. Jejich tvrzení, že dílo chtěli prodat a stržené peníze poslat ukrajinské armádě, neobstojí. Krást se nemá a svévolně ničit umění, byť to ve veřejném prostoru, pochopitelně taky ne.

Vojtěch Rynda: Producent Joey McFarland dal vzniknout filmu Osvobození (první role Willa Smithe po oscarové facce, od 9. 12. na Apple TV+) o skutečném americkém otroku Gordonovi, který v roce 1863 utekl z jižanské plantáže na svobodu a přidal se k armádě Severu. Fotografie jeho zad zjizvených od ran bičem tehdy v USA přispěla k masové podpoře zrušení otroctví. McFarland vzal tuto fotografii na premiéru filmu – a schytal za to na sociálních sítích VLNU HEJTŮ, co že si prý jako běloch vůbec dovoluje tu fotku vlastnit, natož ji nosit s sebou. Šmarjá, a smím já o tomhle vůbec napsat?!

Veronika Bednářová: První tři díly šestidílného dokumentu o Meghan a Harrym, které prý při své premiéře minulý týden způsobily, že „spadl“ ­Netflix, jsou nudné, do sebe zahleděné, filmařsky podprůměrné a není v nich až na výjimky nic, co bychom neviděli nebo neslyšeli už stokrát. Ani kampaň „no ale další tři díly, to bude jiná“ o druhé polovině seriálu, která startuje ve čtvrtek 15. prosince, mne nepřesvědčuje, že je to série hodící se aspoň k žehlení.

Never more zlodějům, přiživujícím se na umění jiných a na situaci.