Video placeholde

Začíná 9. ročník Kiwi Film Festu. Nabízí australskou přírodu pod hladinou oceánu i ikonické ženské hrdinky

Hledáte program na víkend? Nejnovější filmové počiny z Austrálie a Nového Zélandu nabízí unikátní přehlídka Aussie & Kiwi Film Fest v kině Lucerna od 11. do 14. listopadu 2022. Festival zahájí působivé životopisné drama o „Matce maorského národa“ Whině Cooperové, ikoně novozélandské společnosti. Novozélandský film Whina doplní trojice australských celovečerních snímků a krátké filmy jako bonus. Za pozornost stojí novinka Modrous, kterou české publikum uvidí v premiéře dřív, než přijde do kin v Austrálii. Snímky se budou promítat s českými titulky. 

Letošní Kiwi Film Fest přinese některé úspěšné tituly z letní edice festivalu v červnu 2022 a zároveň představí nejnovější filmové počiny od protinožců.

Životopisné drama Whina o maorské vůdkyni Whině Cooperové (1895 – 1994), která vytrvale bojovala za občanská i územní práva maorských obyvatel Nového Zélandu, režírovala dvojice Paula Whetu Jones a James Napier Robertson. Strhující příběh nejvýznamnější podporovatelky emancipace maorských žen Te Whaea o te Motu („Matky maorského národa“), která ve svých pětasedmdesáti letech kráčela v čele tisícikilometrového protestního pochodu k parlamentu Nového Zélandu, měl světovou premiéru v červnu 2022 na Novém Zélandu. Český Kiwi Film Fest představí film jako jeden z prvních evropských festivalů.

Festival nabídne i další žánry – například australskou komedii Jak obšťastnit ženu (How to Please a Woman) nebo australský dokument o nejslavnějším aboriginském herci Davidu Gulpililovi, od jehož smrti v listopadu 2022 uběhne přesně rok. Název Jmenuji se Gulpilil (My Name Is Gulpilil) musel sám herec před svou smrtí schválit a ve své komunitě prosadit, protože podle místních domorodých pravidel mají po skonu lidí zmizet z veřejného prostoru obrazy i jména mrtvých lidí. Publikum uvidí na velkém plátně i krátké filmy tvůrců z Austrálie a Nového Zélandu.