Ukázka z knihy

Ukázka z knihy Zdroj: Archiv nakladatelství Práh

Ukázka z knihy
Ukázka z knihy
Ukázka z knihy
Ukázka z knihy
Ukázka z knihy
13
Fotogalerie

Vleklá, krvavá, nesmírně krutá vietnamská válka v jedinečné Hastingsově knize

Po skončení druhé světové války vedle sedmatřicetiměsíčního konfliktu na Korejském poloostrově dlouho žádná válka toli nepřitahovala pozornost světové veřejnosti jako vleklá, krvavá a nesmírně krutá vietnamská válka. Obě zúčastněné strany v ní hojně páchaly zvěrstva.

V devadesátých letech minulého století se těžiště pozornosti přeneslo do Jugoslávie, jejíž rozpad provázela série konfliktů. A nyní ruská agrese proti Ukrajině hrozí přerůst – pouhých pár stovek kilometrů na východ od nás – ve válku NATO proti Rusku, jejíž následky se raději zdráháme domýšlet.

Americká tragédie? Nikoli, vietnamská

Pražské Nakladatelství Práh nyní vydalo objemnou, více než osmisetstránkovou, bez přehánění monumentální kroniku vietnamského konfliktu renomovaného britského historika a dlouholetého šéfredaktora deníku Daily Telegraph Maxe Hastingse pod názvem VIETNAM 1945–1975. Podrobné dějiny tragické války. Zachycuje ho od indočínské války, vypuknuvší krátce po skončení druhé světové, v níž přední koloniální velmoc Francie utrpěla ponižující porážku u Diên Biên Phu, až po neméně ostudný úprk Američanů ze Saigonu v dubnu 1975. Autor čerpal nejen z obsáhlé literatury a vzpomínek, ale i z vlastních zkušeností zpravodaje v USA v konce 60. let.

Mnozí popisují válku ve Vietnamu, proti níž se ve Spojených státech zvedl do té doby nevídaný odpor, jako americkou tragédii. Autor ji však naprosto správně vidí především jako tragédii pro těžce zkoušený vietnamský lid. V bojích na jednoho padlého Američana totiž připadlo zhruba čtyřicet Vietnamců. Zahynulo 58 209 amerických vojáků (čísla se průběžně nepatrně liší podle toho, jak se daří objasňovat osudy nezvěstných) a vojska saigonského režimu ztratila 254 257 mrtvých. Na druhé straně padlo, podle vietnamských údajů poprvé zveřejněných 3. dubna 1995, 1,1 miliónu příslušníků Vietnamské lidové armády a Národní fronty osvobození Jižního Vietnamu, zkráceně Vietkongu. Podle vítěze od Diên Biên Phu a dlouholetého ministra obrany Vietnamské demokratické republiky, armádního generála Võ Nguyên Giápa, který zemřel v neuvěřitelných 102 letech, dalších 330 000 zůstalo nezvěstných. O život přišly v Severním i Jižním Vietnamu dva milióny civilistů. Umírali i další účastníci této špinavé války: Jiho- a Severokorejci, sovětský vojenský personál, Australané, Novozélanďané, Thajci, Filipínci…

Chvála z úst generálů

Šíří záběru u nás nemá Hastingsovo přínosné životní dílo obdoby, a není tedy divu, že se setkalo s vřelým přijetím odborné kritiky. Nemohli si je vynachválit ani generálové David Petraeus a Walt Boomer, mariňácký veterán z Vietnamu. Autor šestadvaceti publikací nepouští ze zřetele žádný z faktorů ovlivňujících neblahé události, jež nakonec vyústily ve sjednocení Vietnamu pod žezlem komunistů a nesmírnému posílení jejich moci a vlivu. Čemuž ani taková vojenská a ekonomická supervelmoc, jakou jsou a již tehdy nepochybně byly Spojené státy, nedokázala zabránit.

Obálka knihy