Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more spletitým podmínkám, kterými jsou spoutané literární granty

Je skvělé, že se ministerstvo kultury snaží podporovat kulturu; určitě bychom to neměli brát jako samozřejmost! Ale abyste dosáhli na na podporu v některém tamním grantovém programu, musíte se prodrat houštím podmínek, které je možná spletitější, než by bylo nutné; své o tom vědí třeba literáti. Se slzami smíchu pak přijímáme státní vyznamenání pro rybáře a naopak se slzami smutnými se loučíme s vtipně nazvaným streamingovým portálem Aerovod.

Kateřina Kadlecová: Jak pádně a přesně upozornila na literárním webu H7O.cz básnířka Anna Štičková, nová grantová výzva ministerstva kultury je v mnoha ohledech problematická. Úředníci MK ČR ignorovali komentáře Asociace spisovatelů i Obce překladatelů, takže o tvůrčí stipendium nemohou žádat třeba doktorandi-překladatelé a například básníci pak můžou dostat jen malou část z maximální podpory, která činí, podržte se… 100 000 korun. NAPIŠTE ZA TO SKVĚLÝ ROMÁN.

Vojtěch Rynda: „Spojili jsme síly s MFF Karlovy Vary a díky tomu vám můžeme představit novou, ještě lepší streamovací platformu KVIFF.TV. Mít dvě velmi podobné streamovací platformy nechcete vy ani my, proto jsme Aerovod přesunuli na KVIFF.TV,“ dozvěděli se předplatitelé AEROVODU. Filmová společnost Aerofilms, pod niž Aerovod spadal, a karlovarský festival utužují vzájemné vazby dlouhodobě a korporátní identita musí být jednotná, to dá rozum. Ale názvu Aerovod – „vod“ zároveň jako Video on Demand – je mi líto, šlo o nejvtipnější jméno streamingové služby široko daleko.

Marek Gregor: Sázkou na jistotu v této rubrice každoročně bývá udělování státních vyznamenání prezidentem republiky. Letošní cenu za absurditu vyhrává – už naposledy – loučící se Miloš Zeman, který si k ocenění MEDAILÍ ZA ZÁSLUHY I. STUPNĚ v oblasti sportu vybral rybáře a finalistu desáté řady soutěže StarDance (2019) Jakuba Vágnera.

Never more špatně napsaným grantovým výzvám pro píšící autory.