Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more tomu, jak korporace drancují zavedené popkulturní značky

Když velká firma koupí práva na oblíbenou knížku, seriál, videohru, prostě kulturní statek, nedělá to proto, aby o ně láskyplně pečovala a uchovávala ho pro budoucí generace. Chce vydělávat. Ždímat. Nasázet známé logo klidně i na toaletní papír. A teď to hrozí světu J. R. R. Tolkiena. Lépe se k odkazu spojenému se slavnými jmény chovají v nové pražské čtvrti Smíchov City. Přímočarému označení „odkazu“ Vladimira Putina se naopak brání Facebook.

Marek Gregor: Dostal jsem facebookový ban za reprodukci v Drážďanech vystavené fotografie Jiřího Davida z roku 2006. Nahatý profesor umění si na ní při svém tehdejším pobytu v Moskvě v bytě akademika Andreje Sacharova a jeho ženy Ireny Bonnerové, muzejně uchovávaném dnes už zakázanou nadací, zakrývá genitálie portrétem Vladimira Putina. Facebooku, konečně si rozumíme: Putin = penis!

Vojtěch Rynda: K seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, který se právě dostává na obrazovky, se fanoušci světa J. R. R. Tolkiena stavějí podezřívavě. A už mají další důvod k obavám. Práva na spisovatelovo dílo totiž zakoupil korporát Embracer Group, původně švédský výrobce videoher. Očekávat lze podobné drancování Středozemě prostřednictvím záplavy audiovizuálních produktů, jakého se dočkal vesmír Star Wars po pádu do chřtánu Disneyho.

Veronika Bednářová: Konečně! Nová pražská čtvrť Smíchov City pojmenuje své ulice po významných českých ženách 20. století: hlavní třída bude patřit smíchovské rodačce Madeleine Albrightové, dočkají se snad i Alice a Anna Masarykovy, Jiřina Šiklová, Meda Mládková… Pořád je to ale málo: i když lepší pozdě nežli později.

Never more korporátnímu zacházení s duševním dědictvím.