Sourozencům OJovi (Daniel Kaluuya) a Em (Keke Palmerová) pomáhá v boji proti nenasytnému ufonovi a na cestě za slávou i prodavač z elektra Angel (Brandon Perea)

Sourozencům OJovi (Daniel Kaluuya) a Em (Keke Palmerová) pomáhá v boji proti nenasytnému ufonovi a na cestě za slávou i prodavač z elektra Angel (Brandon Perea) Zdroj: CinemArt

Nedívej se na něho! Jordan Peele natočil chytrý žánrový hybrid Nene

Mohl to být prostě film o mimozemšťanech, kteří na ranči v Kalifornii kradou a žerou koně – a v rukou Američana Jordana Peelea by to na strhující podívanou stačilo. To by ale Peele nesměl být jedním z nejoriginálnějších filmařů současnosti. Nene začíná záběrem, ve kterém se troskami televizního studia potuluje oblečený šimpanz s tlapami od krve, a posléze šťouchá do nejrůznějších žánrů podobně jako tenhle primát do čísi nehybné nohy.

Peele se prosadil jako komediální herec a humor má nezastupitelnou roli i v jeho autorských filmech, ačkoli jde nominálně o horory. Jeho debut Uteč (2017) byl děsivou podívanou o tajemné sektě, ale zároveň trefnou satirou na téma přetrvávající druhořadé role lidí tmavé pleti v americké společnosti. Komplexní snímek My (2019) pracoval s hororovou zápletkou útoku na rodinu ve zdánlivém bezpečí domova, ale na toto schéma vršil vrstvy popkulturních odkazů a pracoval například s tématem viny a odpovědnosti ve společnosti.

Nene si lze stejně jako Peeleovy předchozí snímky užít na „první dobrou“ coby napínavou, zábavnou a překvapivou podívanou. Název ostatně odkazuje na citoslovce údivu, které by měli diváci podle filmařova přání v kině vydávat. Ale atrakce – lákadla přitahující naši pozornost – jsou v Nene nejen zdrojem tohoto údivu, nýbrž jedním z hlavních témat. Tato významová rovina filmu se neustále připomíná prostřednictvím motivů vidění a sledování, filmu, Hollywoodu, kamerových technologií, slávy a dalších a je obsažená už v úvodním biblickém citátu: „Nakydám na tebe ohavnosti a veřejně tě potupím, vystavím tě na odiv!“ (Nahum 3:6)

Nevěřící „nene“ vydávají průběžně i hrdinové filmu, sourozenci OJ a Em – nejpozději od chvíle, kdy jejich otce zabije čtvrtdolar spadlý z nebe. Zemřít na to, že vám peníze proletí očima do mozku, je jednou z fascinujících metafor zábavního průmyslu, jimiž Nene srší. OJ a Em chovají a trénují koně, které pronajímají na natáčení filmů a reklam. Byznys se jim nedaří, a koně se jim navíc ztrácejí. Zřejmě to souvisí s mrakem, jenž se už šest měsíců nepohnul z místa nad nedalekým kopcem. Sourozenci mají podezření, že jde o UFO, a tak se vybaví kamerami, aby ho natočili a na záběrech zbohatli.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!