Metronome: Nick Cave

Metronome: Nick Cave Zdroj: Martin Simral

Metronome: BALTHAZAR
Metronome: Beck
Metronome: Beck
Metronome: MIG21
Metronome: MIG21
10
Fotogalerie

Metronome 2022: Cave se nechal unášet na rukou, Beck zdolal déšt a Underworld roztančili davy

Na pražském Výstavišti v neděli nad ránem skončil pátý ročník festivalu Metronome Prague. Hlavní hvězdou sobotního programu byla kapela Underworld. Páteční program na hlavní scéně vrcholil úchvatnou show Becka, na kterou hodinu v silné bouřce čekalo pod pódiem tvrdé jádro fanoušků. O den dříve posluchače zcela uhranul Nick Cave se skupinou The Bad Seeds. Na festival dorazilo celkem rekordních 22 tisíc návštěvníků a první jubilejní půlkulatý Metronome Prague tak nasadil novou laťku v návštěvnosti. Další možnost tuto laťku shodit budou mít hudbymilovní Pražané i návštěvníci ze všech koutů republiky a zahraniční hosté zase za rok. Pořadatelé vyhlásili termín šestého ročníku Metronome Prague 22. až 25. června 2023 ve stejné lokalitě.

Na osmi pódiích se představili tuzemští i zahraniční interpreti. Ze zahraničí zaujali mimo jiné skupiny Baltazar, Oh Wonder nebo Lola Marsh, příznivce starší rockové muziky potěšil bratr Micka Jaggera Chris. Festival uvedl na českou scénu i talentované zahraniční umělce, kteří mají budoucnost teprve před sebou, jako je třeba britská písničkářka Emily Burns. Jakýmsi přechodem mezi zahraniční a domácí scénou byla pak česká premiéra kapely Sunnbrella, kterou v Londýně založil syn Mekyho Žbirky David. Brilantní a i na svoje vysoké poměry výjimečné koncerty provedli i mnozí domácí interpreti. Lenka Dusilová představila široce obsazený Řeka Ansámbl, Tata Bojs na speciální scéně na Křižíkově fontáně zahráli jako o život, na stejném místě představil projekt SymfoMig 21 se svými písněmi v aranžmá obohaceném o symfonický orchestr Národního divadla, balet i sbor. Dan Bárta si zazpíval starý dobrý hardrock s kapelou Alice, s níž se kdysi poprvé proslavil, Marpo oslavil s plnou parádou desáté výročí založení svého Troublegangu. Pro letošní ročník Metronome Prague byla typická i hiphopová dramaturgická linie, která svedla na scény na Výstavišti domácí i zahraniční špičku i objevy tohoto dnes mimořádně populárního žánru.

Ve čtvrtek i v sobotu prošlo branami festivalu vždy přes 14 000 diváků, v pátek jich bylo méně i s ohledem na počasí. V součtu si akci užívalo 22 tisíc individuálních držitelů vstupenek. Hlavní zájem publika se samozřejmě zaměřil na hlavní hvězdy. Ve čtvrtek potvrdil skvěle sestaveným setlistem, dokonale provedeným hudebním pojetím, v němž jeho kapelu doprovodily i dvě vokalistky a vokalista, svoji současnou pozici na hudební scéně Nick Cave. Někdejší „kníže temnot“ se předvedl i jako mistr kontaktu s publikem, které jeho vynaloženou energii vracelo stonásobnou silou a neváhalo svého idola dokonce nosit na rukou.

Podobně kontaktní byla i hvězda páteční noci Beck. Na jeho vystoupení museli kvůli silné bouřce, jež se zastavila nad Výstavištěm, čekat fanoušci celou hodinu, mnozí – aby si udrželi místo co nejblíže pódia – přímo na dešti a pod oblohou prořezávanou blesky. Když se po pochybnostech, zda koncert opravdu bude, rozezněly první tóny, ovace nebraly konce a Beck do publika doslova nasypal více než třicet svých písní včetně největších hitů. A při každé možné chvíli dával najevo, jak si váží toho, že mu posluchači zůstali věrni a nenechali se přívaly deště zastrašit. Celý festival pak vyvrcholil v sobotu před půlnocí poslední hlavní hvězdou, britskou elektronickou dvojicí Underworld. Ta dokázala uchvátit nejen hudbou, jež rozhýbala snad i zaryté odpůrce tance, ale také fascinující podívanou s dokonalým světelným parkem.

„Moc děkujeme všem, kteří se zapojili. Diváci, účinkující, produkce, partneři. Česká metropole je zpět na mapě velkých kulturních akcí Evropy. Věříme, že jsme odstartovali další etapu Metronome Prague a těšíme se na další ročník, na který zveme v červnu 2023,“ řekl za organizátory David Gaydečka.

Jak to při podobně velkých akcích nemůže být jinak, zatímco na Výstavišti ještě nedozněly ani poslední tóny hudby pátého ročníku, pořadatelé už myslí na ten následující. Jako první informaci uvedli, že se šestý Metronome Prague uskuteční ve dnech 22. - 25. června 2023, samozřejmě na stejném místě, tedy na pražském Výstavišti.

O Metronome Prague:

Metronome Prague je první velký hudební a umělecký festival konaný v Praze. Jeho 5. ročník byl původně plánován na rok 2020, z důvodů pandemie covid-19 byl přesunut na rok 2021 a z téhož důvodu aktuálně přesunut na rok 2022. Akci za dobu jeho konání navštívily hvězdy, jako jsou Sting, Kraftwerk, Primal Scream, Liam Gallagher, Morcheeba, Nick Cave, Iggy Pop, Beck, Underworld, Foals, Chemical Brothers, Kasabian, Tom Odell, Ella Eyre, David Byrne, John Cale nebo Massive Attack. Z tuzemské scény vystoupili mimo jiné Ohm Square, Floex, Tata Bojs, Mig 21 se symfonickým orchestrem ND nebo David Koller s Katarzií.