Muž, který doběhl až na vrchol

Muž, který doběhl až na vrchol Zdroj: Cinemart, Profimedia.cz

Top Gun: Maverick (2022)
Top Gun: Maverick (2022) Šuškanda zafungovala. Podle analytiků se nový Top Gun stane trvalkou, na kterou se do kina chodí opakovaně.
Top Gun (1986) Původní snímek byl oslavou americké armády, zároveň je označován jako jeden z nejvíce homoerotických filmů v dějinách
Top Gun (1986) Původní snímek byl oslavou americké armády, zároveň je označován jako jeden z nejvíce homoerotických filmů v dějinách
Top Gun (1986) Původní snímek byl oslavou americké armády, zároveň je označován jako jeden z nejvíce homoerotických filmů v dějinách
10
Fotogalerie

Muž, který doběhl až na vrchol. Tom Cruise je miláček publika, trendům navzdory

Za pár dnů mu bude 60 a právě zažívá vrchol kariéry. Tom Cruise do kin uvedl nový film Top Gun: Maverick, který milují kritici i diváci, a přitom by to podle všech trendů a nálad publika nemělo fungovat. Cruise je poslední velká filmová hvězda, jež nehraje v komiksových franšízách, na streamovacích platformách ani v televizních seriálech. Je totiž stvořená pro kina. Nyní svítí snad nejzářivěji. Jak je to možné?

„Zeptali byste se Genea Kellyho, proč sám tančí?“ Takhle před pár dny reagoval herec Tom ­Cruise na festivalu v Cannes na otázku, proč se vrhá ve svých akčních filmech do krkolomných kousků sám a nepoužívá dubléra. Publikum reagovalo potleskem vestoje. Nebyla to ale jediná přepjatá, hlasitá a eufo­rická reakce, jakou herec na francouzské Riviéře vyvolal.

Už jeho příjezd na festival, kde měl evropskou premiéru jeho Top Gun: Maverick, připomínal státnickou návštěvu významného spojence, jemuž dle protokolu náleží ty největší pocty. Nad festivalovým palácem proletělo osm stíhaček v amerických a francouzských barvách, sám herec pak dostal čestnou Zlatou palmu. To však nebylo všechno.

Světová premiéra se konala na letadlové lodi USS Midway v San Diegu. Na londýnskou dorazili princ William a vévodkyně Kate, Cruise se účastnil i oslav takzvaného platinového jubilea královny Alžběty II. A nepřišli o něj ani fanoušci na premiérách v Ciudad de Méxiku nebo v Tokiu, kde je extrémně populární. Byl to doslova kobercový nálet z jiné doby, kdy ještě existovaly globální herecké hvězdy, filmy díky nim mohly být událostmi a my na ně ve velkém chodili do kina.

Díky Cruiseovi teď tohle platí zas.

Snímek, který má unisono extatické recenze od kritiků i diváků, přepočítává za pár dní v kinech přes půl miliardy dolarů, což je největší Cruiseova premiéra všech dob, která třeba v Severní Americe proběhla i na rekordním množství pláten. Když si vezmete, že dnes podobná čísla generují pouze komiksové blockbustery postavené na digitálních tricích, jde o famózní výsledek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!