Video placeholde

Anne Franková v magickém hávu: Na Den dětí vstupuje do kin snímek, který si k svátku můžou nadělit i dospělí

Vítězem letošní soutěže pro dospělé libereckého mezinárodního festivalu Anifilm 2022 se stal animovaný příběh Anne Frankové, odehrávající se v současnosti. Jeho hlavní hrdinkou není Anne, ale její imaginární rusovlasá kamarádka Kitty, která jedné mrazivé amsterodamské noci vystoupí z Annina deníku, netušíc, že se octla v 21. století. Snímek Kde je Anne Franková určený pro děti od deseti let napsal a s velkou vášní natočil izraelský režisér Ari Folman, známý celovečerním animovaným dokumentem Valčík s Bašírem (2008). Jeho Anne Franková je magická, emotivní, poetická, s nenásilným přesahem k současným světovým událostem. Do kin přichází 1. června.

Mám k tomuto filmu delší historku, nesouvisející jen zdánlivě. Je to už víc než deset let, ale pamatuju si to jako dneska: na počátku byl dojemný článek Nic než lžíce vzniklý v semináři zahraničních reportáží na Newyorské univerzitě v Praze. Jeho autorka, tehdy jedenadvacetiletá americká studentka Lia, v něm popisovala svou návštěvu Osvětimi i to, jak se s místem, kde zabili 1,5 miliónu lidí, převážně Židů, nebyla schopna emočně spojit. Nijak se jí nedotýkalo.

A pak si z Osvětimi do Prahy odvezla – kousek lžíce. Našla ji venku na trávě. Uloženou v papírovém ubrousku, považovala ji za památku na návštěvu koncentračního tábora. Za suvenýr, který ji do celého drásavého příběhu evropské historie nějakým zvláštním, těžce pojmenovatelným, autentickým způsobem vtáhl.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!