Video placeholde
Rekonstrukce Průmyslového paláce na pražském Výstavišti
Rekonstrukce Průmyslového paláce na pražském Výstavišti
Rekonstrukce Průmyslového paláce na pražském Výstavišti
Rekonstrukce Průmyslového paláce na pražském Výstavišti
Rekonstrukce Průmyslového paláce na pražském Výstavišti
26
Fotogalerie

Přes pět tisíc vitráží a 2,5 miliardy korun. Po 13 letech od požáru začala rekonstrukce Průmyslového paláce

Dne 16. října 2008 vypukl v Průmyslovém paláci na holešovickém Výstavišti požár. Levé křídlo bylo ohněm zcela zničeno. Tehdejší primátor Prahy Pavel Bém sliboval, že se vše hned začne opravovat. Nicméně k ničemu nedošlo a levé křídlo zůstalo neopravené. To se ale před dvěma měsíci začalo měnit. Podívejte se s námi dovnitř na unikátní a veřejnosti běžně nepřístupná místa.

Ve středu 1. února 2021 započala dlouho očekávaná oprava. V levém křídle se buduje suterén, kde se plánuje technické zázemí. Během těchto dvou měsíců bylo dokončeno 50 % výkopů, ze kterých dělníci vyvezli přes 1000 nákladních aut zeminy. S dostavbou levého křídla se rekonstruuje i střední pavilon a pravý palác. „Průmyslový palác bude díky rekonstrukci již brzy znovu plnit svůj účel. Díky spojení historické a kulturní hodnoty s moderními technologiemi a vybavením se zařadí na špičku mezi evropskými veletržními areály. Věříme, že se z projektu stane nová dominanta Prahy,“ řekl k rekonstrukci předseda představenstva Výstaviště Tomáš Hübl.

Průmyslový palác byl postaven podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera pro Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891. V 50. letech byl renovován. Podle vedoucího stavby Davida Čecha se budou snažit zachovat jak prvky z 19. století, tak i respektovat pozdější úpravy.

Ve středním pavilonu se nyní soustředí na renovaci cenných vitráží. Vitráže dohromady tvoří 5 023 skleněných výplní, ty se skládají z celkového počtu 107 700 jednotlivých skel. Kdyby se všechny vyskládaly vedle sebe, tak budou zabírat plochu 2 256 m2, což je velikost dvou hokejových kluzišť. Každé sklo restaurátoři vyjmou, očistí a zasadí do nových olověných profilů. Dle Zdeňka Kudláčka, který má restaurování vitráží na starosti, je samotné vyjímání složitých proces, protože každá výplň je ukotvená pomocí sklenářského kytu s přidáním suříku, který je pevný jako beton. Celkově se jedná o největší renovaci historických vitráží na území ČR za posledních 100 let. Na pracích se zároveň podílí Zdeněk Henych, který prováděl před 50 lety poslední generální rekonstrukci vitráží.

Ve středním pavilonu a pravém křídle se bude s tím vším rekonstruovat i střecha a podlaha. Podlaha bude demontována a položí se nové kabeláže a vzduchotechnické potrubí. Stavba zatím probíhá bez výraznějších problémů. Celková dostavba vyjde zhruba na 2,5 miliardy korun. Práce by měly být dokončeny v roce 2025. Stavební práce budou probíhat tak, aby se i během rekonstrukce mohly konat akce ve zbytku areálu Výstaviště Praha. Jak aktuálně rekonstrukce vypadá zjistíte v naší fotogalerii.