Dirigent Vince Mendoza

Dirigent Vince Mendoza Zdroj: ČNSO

Český národní symfonický orchestr s dirigentem Vincem Mendozou
Vince Mendoza, Jan Hasenöhrl, Jonathan Allen
Trumpetista Jan Hasenöhrl, zakladatel a ředitel Českého národního symfonického orchestru.
3
Fotogalerie

Český národní symfonický orchestr získal se skladatelem Vincem Mendozou prestižní Grammy

Prestižní hudební ocenění Grammy získal v pondělí v noci Český národní symfonický orchestr (ČNSO) společně s americkým skladatelem a dirigentem Vincem Mendozou v kategorii Nejlepší aranžmá, instrumentace a zpěv za skladbu To The Edge of Longing. Zpěv obstarala americká sopranistka Julia Bullocková, která kromě jiného účinkuje v newyorské Metropolitní opeře. Dílo bylo nahráno ve studiu ČNSO v pražské Hostivaři.

Trumpetista Jan Hasenöhrl, ředitel Českého národního symfonického orchestru, k ocenění Reflexu.cz řekl: „Je to naprostá bomba, alespoň na chvíli jste v hudebním nebi! Je to takové nakouknutí do první světové ligy a hlavně ocenění naší dlouhodobé práce a zvolené koncepce ČNSO. Pokud se jednotlivci či orchestr ocitnou v této vybrané společnosti, čtou to hudební agenti po celém světě a pomáhá to následně při získávání pracovních nabídek. Od zveřejnění listopadové nominace jsme jich už obdrželi v této souvislosti několik.“

Oceněná skladba To The Edge of Longing vyšla loni na desce Freedom Over Everything.

Cesta ke Grammy

A jak vlastně začal Mendoza s českými hudebníky spolupracovat?

„Seznámil jsem se kdysi v Americe s trumpetistou Bobbym Shewem, jenž byl původně Mendozovým učitelem, protože ten jako mladík hrál na trumpetu. Bobby mi doporučil, aby Mendoza udělal aranžmá na naše album Trumpet Summit Prague, na kterém hraje Shew, Randy Brecker, já a ČNSO. Vince náš orchestr tehdy dirigoval a tím začala naše spolupráce. Napsal pro mě i koncert New York Stories. V Americe má obrovský zvuk, v současnosti si vybírá, s kým bude pracovat, není vůbec jednoduché se k němu dostat. Dělal i pro Joni Mitchellovou, Björk, Stinga, Elvise Costella nebo Robbieho Williamse. V Evropě pracuje s ČNSO a nizozemským Metropole Orkest a vybranými big bandy, jako je německý WDR Big Band,“ vysvětluje Jan Hasenöhrl.

Český národní symfonický orchestr už velmi významné ocenění získal. V 2016 dostal legendární italský skladatel Ennio Morricone Oscara za hudbu k filmu Quentina Tarantina Osm hrozných. Tu natočili spolu v Praze právě s ČNSO

Na léto chystá ČNSO opět svůj velký hudební festival Prague Proms.

Češi a ceny Grammy

Českých umělců, kteří získali cenu Grammy, je jen několik.

V roce 1982 udělila americká akademie cenu za nejlepší operní nahrávku záznamu Janáčkovy opery Z mrtvého domu se sólisty Ivem Žídkem, Jiřím Zahradníčkem a Václavem Zítkem, kterou dirigoval Charles Mackerras.

V roce 1986 získal hned dva slavné gramofonky (což je podoba cen Grammy) český rodák Jan Hammer, který v roce 1968 emigroval do USA. Získal je za nejlepší instrumentální skladbu a popový instrumentální výkon. V obou případech byla oceněna jeho hudba pro seriál Miami Vice.

V roce 2017 dostal Grammy za Nejlepší jazzové vokální album americký zpěvák Gregory Porter za album Take Me to the Alley a na něm hrál i česko-americký klávesista a hráč na Hammondovy varhany Ondřej Pivec. Ten byl pak součástí nominace i za rok 2020 za nejlepší R&B album, konkrétně za desku AllRise, opět s projektem Portera. A také za nejlepší tradiční R&B Performance za singl Sit On Down kapely The Baylor Project. Tam spočívala Pivcova práce v produkci a klávesových aranžích.

Nominace na Grammy obdržela v roce 2006 také česká mezzosopranistka Magdalena Kožená v kategorii producent v klasické hudbě za nahrávku Lamento a pak za rok 2016 v kategorii nejlepší Klasické vokální sólo album za desku s hudbou Claudia Monteverdiho, kterou nahrála pod vedením italského dirigenta Andrey Marcona.

V kategorii Sólová instrumentální klasická nahrávka získalo za rok 2020 nominaci album Bohemian Tales, které nahrál houslista Augustin Hadelich. Toto album obsahuje skladby Antonína Dvořáka, Josefa Suka a Leoše Janáčka a Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu na něm diriguje český dirigent Jakub Hrůša.