Ukázka z knihy

Ukázka z knihy Zdroj: Resonance

Ukázka z knihy
Obálka knihy
Ukázka z knihy
Ukázka z knihy
Ukázka z knihy
6
Fotogalerie

Patton byl váš nejlepší: Svoboda ze západu podvacáté – a naposled

Poslední dva roky bádání založenému především na osobních kontaktech, cestování do ciziny a pátrání v nejrůznějších archívech zrovna moc nepřály. Tím více je třeba ocenit snahu a úsilí domažlického lokálního patriota, zakladatele a zároveň i šéfa nakladatelství Resonance Bohuslava Balcara, který právě vydal závěrečný, již XX. svazek edice Z Normandie přes Ardeny až k nám.

Kniha SVOBODA PŘIŠLA TAKÉ OD ZÁPADU je, jak z názvu vyplývá, věnována osvobozování západních a jihozápadních Čech americkou 3. armádou čtyřhvězdičkového generála George Smithe Pattona na jaře 1945. Německý polní maršál Karl Rudolf Gerd von Rundstedt o něm prohlásil: „Patton byl váš nejlepší.“ V úvodu si autor, jemuž se několikaletý projekt podařilo přes výše zmíněné překážky díky zarputilé houževnatosti dotáhnout až do zdárného konce, klade čtenářsky stále vděčné otázky typu: „Mohla válka skončit jinak?“ a snaží se na ně hledat často nekonvenční odpovědi.

Nezmapované a neznámé

Těžiště práce ovšem spočívá v zachycení málo známých událostí spjatých s osvobozeneckou misí Američanů na našem území, a to třeba i včetně zdánlivě marginální činnosti US polní pošty. Vše je pro zpestření doprovozeno málo známými fotografiemi. Bohuslav Balcar se nezaobírá mnohokrát ventilovanými a dnes již všeobecně známými epizodami provázejícími poměrně krátkou osvobozeneckou misi armády země hvězd a pruhů na našem území, ale pídí se po událostech dosud málo či vůbec nezmapovaných, což jeho publikace činí obzvlášť přínosnými.

Jeho věrné čtenáře – k nimž se s hrdostí započítává i autor této recenze – nepochybně překvapí, že ve výčtu osvobozovaných měst chybí západočeská metropole Plzeň. Vždyť právě toto město se stalo symbolem tažení americké armády, po léta odsouvaného do pozadí, v západních Čechách. Bohuslav Balcar to rozumně vysvětluje faktem, že o něm existuje mnoho článků a prací, zejména v regionálním tisku, a že on se nechce přiživovat na věci tak notoricky známé, což svědčí o jeho sice „netržním“, ale zato velmi korektním přístupu.

Přece jen ještě k Plzni

Pro úplnost dodejme, že protiněmecké povstání vypuklo v Plzni v ranních hodinách 5. května 1945. Vedl je Revoluční národní výbor v čele s plukovníkem Jindřichem Krejčíkem, velitelem plzeňské odbojové organizace 2. lehká tajná divize. Na rozdíl od světově proslulého generála Pattona však jeho jméno kromě opravdových znalců většině průměrných zájemců o historii druhé světové války patrně mnoho neřekne. V ranních hodinách o den později vstoupili do nejlidnatějšího západočeského města za jásotu obyvatel jako první příslušníci Bojového velitelství B (Combat Command B) plukovníka Charlese Noblea, spadajícího pod 16. obrněnou divizi brigádního generála Johna Leonarda Pierce. Během osvobozování Plzně padl jeden (slovy jeden!) americký voják a dalších sedmnáct utrpělo zranění. S pláží Omaha se to tedy opravdu nedalo srovnávat. 

Komu se poštěstilo sehnat předešlé knížky edice, má jedinečnou možnost nechat si všechny svázat a obohatit svou knihovnu o drahocenný artefakt, nemající na dané téma v naší odborné literatuře obdoby. Autor tohoto článku se k tomu chystá hned po odevzdání recenze.