Video placeholde

Nejhorší knižní sex tohoto roku: Vylízal jsem její tři kopečky zmrzliny, ona vysála moje tři kremrole

Petr Stančík si na vítězství v naší soutěži brousil zuby řadu let, ve svých knihách mísí stylistickou opulentnost a výstřední erotiku s gastronomickou vášní. Není proto náhoda, že nás v příběhu o Pravomilu Raichlovi, protinacistickému a protikomunistickému bojovníku, zaujala scéna kombinující sex a cukrárenství. Toto je 1. místo naší ankety Bad Sex in Fiction Award, tedy anticeny za špatný sex v nové české próze, kterou každý rok vyhlašuje časopis Reflex.

1 místo: Petr Stančík - Pravomil. Ohlušující promlčení

„Lížeš rád zmrzlinu?“

Přikývl jsem s očima zabořenýma do podlahy. Neměl jsem ponětí, co se se mnou děje. Dýchaljsem zhluboka a srdce mi bláznivě bušilo. Moje mužství, náhle zatvrzelé krví, trčelo vzduchemjako šavle tasená na nepřítele. Snažil jsem se je udržet ve skrytu sevřené mezi stehny, avšakstále mě zrazovalo.

„Já zase k smrti ráda vysávám sníh z kremrolí,“ zašeptala mi Lidunka do ucha, pak miotočila hlavu k sobě a rozevřela mi rty dlouhým vlahým polibkem. Teď už jsem se svémumužství nebránil. Naopak, šel jsem tam, kam mi ukazovalo. Přestal jsem se řídit rozumem anechal to na pudech. Rázem bylo všechno mnohem snazší. Tak jsme spolu na gauči mlsali aždo večera. Já vylízal tři kopečky zmrzliny a Lidunka vysála tři kremrole.

Láska je totiž spojená s jídlem mnohem víc, než jsem kdy vůbec tušil.

Mezi literárními recenzenty platí pravidlo, že přirovnávat knihy k jídlu je tabu. Při četbě románu Pravomil od Petra Stančíka si jeden říká, že tohle doporučení by se mělo kromě literatury vztáhnout i na další volnočasové aktivity. Nositel Magnesie Litery 2015 za tlustoprdný román Mlýn na mumie je známý svou zálibou v kulinářství, v jazykové hýřivosti i v popisech poněkud výstřední erotiky. V inkriminované scéně však jako by se, podobně jako jeho protagonista, přestal řídit rozumem a nechal to na pudech.

Cukrárenskému vyvrcholení předchází otřepané přirovnání zduřelého pohlaví k tasené šavli. A zatímco metaforu s vysátou kremrolí si lze celkem snadno představit, dovedeme-li do důsledku informaci o vylízaných kopečcích zmrzliny, z nichž, na rozdíl od vysáté kremrole, nic moc nezbude, můžou se v naší fantazii sexuální radovánky proměnit v krvavý masakr. Za tu představu udělujeme první místo. Petr Stančík si na ně brousil zuby už dlouho.