Jean-Paul Belmondo

Jean-Paul Belmondo Zdroj: profimedia.cz

Hlas lásky
Přes hranici
Machr na 30 dní
Paříž 13 obvod
Jean-Paul Belmondo
6
Fotogalerie

Festival francouzského filmu je v plném proudu. Costa Gavras boduje a vzpomíná se na Belmonda

Retrospektiva Costy Gavrase zůstává jedním z hlavních taháků 24. ročníku Festivalu francouzského filmu, i když slavný filmař svou návštěvu Prahy kvůli pandemické situaci zrušil. Přehlídka také oslavuje jubileum charismatické Charlotte Gainsbourg, vzpomíná na Belmonda a uvádí množství atraktivních předpremiér. Program běží do 24. listopadu v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě.

Oscarový mistr politických thrillerů a prezident Francouzské filmotéky Costa Gavras je na festivalu zastoupen hned pětkrát: k vidění jsou čtyři jeho rané filmy (debut Zločin v expresu, Doznání inspirované procesem s Rudolfem Slánským, Z s Yvesem Montandem a akční drama Muž navíc z roku 1967) a autorův nejnovější snímek z období řecké ekonomické krize Dospělí v místnosti.

Sekce Fokus připomene významné životní jubileum francouzské herečky a zpěvačky Charlotte Gainsbourg. Šestici uvedených snímků (mimo jiné adaptace divadelní hry Marguerite Duras Suzanna Andler nebo oceňované Ismaelovy přízraky) dominuje dokument Jane očima Charlotte, který multitalentovaná umělkyně natočila o své matce – hvězdě 60. a 70. let Jane Birkin. Zážitkem pro silné povahy pak je experimentální esej Gaspara Noé Lux Æterna.

Na legendárního Jeana-Paula Belmonda diváci zavzpomínají prostřednictvím kultovního Bláznivého Petříčka, akční taškařice Muž z Ria a filmu Opice v zimě, v němž Bébel stanul po boku Jeana Gabina.

Mezi předpremiérami zazáří francouzsko-český animovaný film Přes hranici režisérky Florence Miailhe, která snímek osobně uvede. Celovečerní titul vytvořený netradiční technikou animované malby na skle získal Zvláštní uznání poroty na festivalu v Annecy a vypráví nevšední příběh o cestě za svobodou a nadějí. Dalšími předpremiérami jsou vztahová dramata Paříž, 13. obvod a Milenci, thriller Anarchisti, komedie Machr na 30 dnů nebo adaptace prózy Philipa Rotha Milostné rozmluvy.

Pásmo Filmy 2019 - 2020 divákům nabídne výběr filmů, které se na plátnech českých kin objevily v poslední době. Animovaná Princova cesta vypráví o dobrodružství přátel na magické cestě za poznáním, dětskému publiku je určen také snímek Vlk a lev: Nečekané přátelství, který se natáčel se skutečnými zvířaty a bez digitálních triků. Komedie Rodinu si nevybereš má netypickou zápletku spočívající ve výměně těl a duší rodinných příslušníků. Moje slunce Mad režisérky Michaely Pavlátové je příběhem Heleny, která opouští rodnou Prahu a vdává se do Kábulu. Příznivce muzikálů potěší snímek Annette nezařaditelného režiséra Leose Caraxe s Marion Cotillard a Adamem Driverem v hlavních rolích.

Přehlídku zahájila předpremiéra hudebního filmu Hlas lásky, inspirovaného životem a dílem popové divy Céline Dion. Chybět nebude oblíbený Večer krátkých filmů. A ve zvláštním uvedení festival připomene šedesát let od natočení kultovního snímku Jules a Jim Françoise Truffauta, jenž se stal inspirací pro letošní vizuál akce.