Producent a umělec. Rob Cass a Meky. V Abbey Road Studios při práci.

Producent a umělec. Rob Cass a Meky. V Abbey Road Studios při práci. Zdroj: Facebook

Karel Gott a Meky Žbirka
2018: Typem brýlí se sladili i s manželkou Katkou.
Někdy zvolil brýle s průhlednými obroučkama jako na této fotce s manželkou Katou.
2005: Samozřejmě měl i samozabarvovací skla, když vysvitlo slunce.
2002: Pilotky byly pro Mira charakteristické.
22
Fotogalerie

Producent Abbey Road Studios: Miro byl zcela unikátní umělec i člověk. Takoví bývají ve své profesi osamělí

Rob Cass, hudební zvukař, lovec talentů a uznávaný producent londýnských Abbey Road Studios, spolupracuje s řadou slavných rockových i popových hudebníků a skladatelů. V současnosti namátkou těch, kteří tvoří pro Lady Gaga, americkou zpěvačku Faith Hillovou nebo britskou rockovou kapelu Radiohead. S Mirem Žbirkou pracoval v posledních letech na deskách MEKY – The Best of Miro Žbirka, Miro, Double Album a skladbě Fair Play.

Jak jste se vy dva vlastně ­seznámili?

Bylo to v roce 2011, kdy Miro a jeho paní Cathy kontaktovali Abbey Road Studios s nahráním songu Love Shines a já se s nimi v Londýně sešel. Moc se mi líbil jako člověk, tak jsem mu řekl, ať mi něco zahraje – a byl jsem naprosto unešený! Pak mě pozval do Česka, kde jsem konečně v reálu uviděl davy jeho fanoušků, a došlo mi: „Ježišmarjá, on není jenom excelentní písničkář! On je navíc strašně slavnej!“ Kromě mého nadšení pro jeho hudbu jsme v sobě hned od začátku našli i osobní zalíbení. Pracoval jsem se spoustou umělců, takže to můžu říct: když je někdo slavný, neznamená to nutně, že je fajn.

A se Žbirkou jste si hned padli do oka?

Byla mezi námi prostě dobrá chemie. Tahle práce není jenom o muzice, umělec musí lidem kolem sebe věřit, musí cítit, že je v bezpečných rukou.

Nahrávání v Abbey Road Studios, konkrétně ve slavném Studiu 2, pro Miroslava Žbirku hodně znamenala. Věděl jste, jak je to pro něj důležité?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!