Zdroj: MOBy

Praha udělala další krok k přeměně veřejných prostor pod Negrelliho viaduktem

Kreativní prostor s kavárnami, knihovnou či letní divadelní scénou by měl ve vybraných obloucích Negrelliho viaduktu začít ožívat už příští rok v létě. Rada nyní svěřila správu a obchodní využití parcely na které stojí oblouk viaduktu číslo 036 společnosti TCP. Právě tam proběhne pilotní zasklení prostor pro jeho budoucí využití.

„Městem vlastněná společnost Trade centre Praha zajišťuje správu a obchodní využití nedávno rekonstruovaných Pražských náplavek a má ty nejlepší předpoklady a zkušenosti s projektem podobného typu. Věřím, že tak, jak se nám povedlo oživit, kultivovat a využít veřejný prostor náplavek, budeme společně s TCP minimálně stejně tak úspěšní v ambiciózním projektu Negrelliho viaduktu,“ vysvětluje rozhodnutí Rady HMP radní pro oblast majetku Jan Chabr.

MOBy

Nejdelší železniční most v republice prošel náročnou komplexní rekonstrukcí a veřejné prostory ve vhodných obloucích viaduktu čeká přeměna v rámci projektu „Příležitost pro kreativní město“, který vedení metropole schválilo před dvěma lety. Mělo by jít o vyvážený mix komerčního a nekomerčního využití veřejného prostoru. Kluby pro seniory, bistra či zajímavý start-up. O tři oblouky už dříve projevilo zájem Hudební divadlo Karlín. Pilotní projekt v oblouku číslo 036 v Karlíně u Sokolovské ulice má především technický důvod. Bude se zkoumat vliv zasklení prostoru a další parametry.

MOBy

„Karlín prošel od ničivých povodní v roce 2002 ohromnou proměnou, na které stále pracujeme. V příštím roce uplyne právě 20 let od živelné katastrofy a považuji tak trochu za symbolické, že pilotní viadukt stojí v místě, kde voda udeřila vedle Malé Strany snad nejsilněji. Městská část Praha 8 krásný projekt využití veřejného prostoru na svém území samozřejmě podporuje a podpoří,“ říká radní MČ Praha 8 Tomáš Hřebík.

MOBy

Z dochovaných 74 čeká proměna a nové využití 45 oblouků, které dlouhá léta sloužily jako odstavná parkoviště a sklady. Pokud nenastanou komplikace měli by Pražené začít využívat nové veřejné prostory v létě příštího roku.