Obálka komiksu Jágr, legenda

Obálka komiksu Jágr, legenda Zdroj: Archiv nakladatelství 65. pole

„Já jsem jednou řekl, že chci bejt nejlepší na světě, a já na tom pořád trvám,“ prohlásil ve svých dvaceti letech Jaromír Jágr.
Jaromírovo dětství na Kladně, jeho boje za českou reprezentaci včetně olympijského triumfu v Naganu či vzestup v NHL, nejsledovanější lize světa, na jejíchž kluzištích se tou dobou proháněly legendy jako Wayne Gretzky či Mario Lemieux.
Komiks Jágr, Legenda je příběhem legendárního hokejisty od jeho narození až po konec angažmá v Pittsburghu
Akční vyprávění o rytíři, který nosí místo brnění hokejovou výzbroj a jeho cesta nevede za svatým grálem, ale za Stanley Cupem
4
Fotogalerie

Jarda Jágr má vlastní komiks. Je zase nejlepší?

Pokud jde o Jágra, lze s autorem scénáře, jímž je Lukáš Csicsely, souhlasit, že do velikosti legendy se u nás dá srovnávat pouze s Karlem Gottem. Komiks je především o hokeji, politiku a ženy v něm nehledejte. I když zabrousíme třeba i do Jágrova duchovního pátrání a sebezpytu.

U komiksu, jako je tento, snad ani nelze nehodnotit výkony. Jaromírův všichni známe, zbývá scenárista Lukáš Csicsely a kreslíř Vojtěch Šeda. Autor je bezpochyby velkým Jágrovým fandou, jen zaměření scénáře čistě na hokej vzbuzuje od počátku zneklidnění. A oprávněně. Podstatnou část celého příběhu totiž tvoří rekapitulace klíčových zápasů kariéry a výsledky utkání. Komiks je sice dynamické médium, ale zvládnout něco takového, aby dříve či později neztratil čtenář pozornost (pakliže není fanatickým obdivovatelem) je nesmírně těžké. A tohle je na kreslíři.

Kreslíř má rychlé nohy, skvěle bruslí

Vojtěch Šeda bojuje jako lev. Dělá, co může, a kreslí Jágra v možných i nemožných pozicích. Aby dodal seznamu gólů a asistencí (který tak nějak připomíná tabulky výsledků ze sportovních periodik) nějaký život, pomáhá si kupříkladu kreslením protivníků s podobou klubových znaků. Pittsburgh tak hraje tu proti orlům, tu proti buvolům… Dost to připomíná práci tvůrců seriálu Dámský gambit, kteří museli v každém dílu přijít na způsob, jak nějak jinak a zajímavě znázornit šachovou partii. Jenže v komiksu Jágr, legenda se odehraje daleko víc zápasů, než kolik má Dámský gambit dílů. Každopádně je Šedův výkon úctyhodný, a navíc završuje jeho vlastní hattrick na poli sportovních komiksů (kreslil i fotbalové Hrdiny a hokejové Hrdiny 2).

Ve scénáři si Csicsely vypomáhá textovými vsuvkami, které uvozují nebo zakončují každou epizodu. Dva sportovní komentátoři, Andy a Dave, jsou informovaní, a přesto žoviální, znají všechny drby a pronášejí zasvěcené narážky. Dokonce – proti uvedenému pravidlu, že komiks bude jen o hokeji – se nezapomenou zmínit o Ivě Kubelkové, což si omlouvají tím, že je to jediná žena, které dal Jágr na chvilku přednost před hokejem. Tehdy simuloval zranění, aby mohl s Ivou na dovolenou.

Jarda se do žádného komiksu nevejde

Ze scénáře také není jasné, jestli se všechno vyvíjelo podle autorových představ. Všechno se zpočátku rozjíždí, jak má. Podrobně jsou popsány naprosté začátky, Jarda bruslí, komiks má správné tempo, příběh mohutní – a pak sklouzne do již zmiňovaných vykreslování zápasů a tvůrci komiks ukončují se závěrem Jágrova působení v Pittsburghu. I když ani to není úplně pravda – poslední scéna je z pravoslavného kostela, kde se nechává Jarda Jágr pokřtít. Nu, nanebevzetí ještě nenastalo, tudíž je to snad dostatečná duchovní pointa celého příběhu. Snad.

Projekt mohl dopadnout lépe, ale taky o dost hůř. Jisté je, že vydavatelství 65. pole přináší hezký vánoční dárek obdivovatelům Jaromíra Jágra. Zároveň jde o nakladatelův první český komiks, čili také on tu symbolicky prochází křtem. Zajímavá by určitě byla reakce samotného hlavního hrdiny, ale není jediný důvod, aby nebyla kladná. Autoři dělali, co mohli, jen na nich těch puků bylo místy trochu moc. Ale vidět v komiksu napsáno hezky po česku „nouhau“ je skoro tak velké jako vidět naživo Jaromírův hattrick.