Video placeholde
Záběry z filmu Okupace
Záběry z filmu Okupace
Záběry z filmu Okupace
Trailer na film Okupace
Pechlát, Formanová i Dobrý jako „hrdinové“ filmu Okupace  s hudbou Kill the Dandies!
9
Fotogalerie

Film Michala Nohejla Okupace byl vybrán do soutěže prestižního festivalu v Tallinnu

Snímek režiséra Michala Nohejla Okupace s vizuálně vytříbeným stylem v hlavních rolích s Martinem Pechlátem a Antonií Formanovou si svou mezinárodní premiéru odbyde 18. listopadu na 25. ročníku festivalu Black Nights Film Festival v estonském Tallinnu (12. – 28. listopadu). Byl vybrán do soutěžní sekce First Features určené debutovým filmům. Od roku 2014 je Black Nights Film Festival akreditován jako festival kategorie A a patří tak mezi nejvýznamnější festivaly na světě.

„Tallinn Black Nights Film Festival je největším filmovým festivalem v severní Evropě s účastí až 80 tisíc diváků ročně, řadí se po bok Cannes, Sundance nebo Berlinale. Máme o to větší radost, že Okupace je letos jediným majoritně českým hraným filmem, který byl vybrán do soutěže zahraničního festivalu áčkové kategorie,” říká producentka Julie Žáčková ze společnosti Unit&Sofa Praha.

V sekci First Features soutěží dvacet filmů, z toho deset ve světových premiérách, devět v mezinárodních a jeden v evropské. Sekce je specifická svou různorodostí a globálností plnou kontrastů a extrémů, zahrnuje snímky všech žánrů včetně animovaných filmů z celého světa, například z Evropy, ale i z Číny nebo Mexika.

Film Okupace atmosférou odkazující dle tvůrců k tvorbě Davida Lynche či Quentina Tarantina se odehrává během jedné noci v jednom anonymním baru a vznikl na základě dávné humorné historky. Ve filmu herecky dále excelují Otakar Brousek, Cyril Dobrý, Pavel Neškudla či Tomáš Jeřábek. Do role ruského vojáka režisér obsadil ukrajinského herce Alekseye Gorbunova známého například ze snímku Dvanáct Nikity Michalkova.

Film Okupace vyniká i výraznou hudební stránkou – na míru filmu hudbu složili Hank J. Manchini a La Petite Sonja z kapely Kill the Dandies!. Absolvent FAMU Michal Nohejl spolupracoval na svém celovečerním snímku s dlouhodobými kolegy z reklamního průmyslu, kde patří ke špičce ve svém oboru. Střihačem Okupace je Petr Turyna, ceněný za snímky Návrat idiota, Šeptej nebo Indiánské léto, za kamerou stál Jan Baset Střítežský (Křižáček či Alois Nebel). Snímek Okupace vznikl v mladé filmové produkční společnosti Unit&Sofa Praha v koprodukci s Českou televizí a podpořil jej Státní fond kinematografie. Distributorem je společnost Bontonfilm. Do kin snímek vstoupil 5. srpna letošního roku a je i nadále k vidění ve vybraných českých kinech.