Video placeholde
Ples reflexu 2020
Ples reflexu 2020
Ples reflexu 2020
Ples reflexu 2020
Ples reflexu 2020
13
Fotogalerie

Tančit přikázáno! Tančírna Reflexu na Žofíně se blíží

Když jsme loni pořádali vůbec první ples Reflexu, netušili jsme, že bude mít takový úspěch, a hlavně že je na dlouhou dobu poslední hromadnou veřejnou kulturní akcí, na které bude povoleno se nejen bavit, ale také tančit. Tak pojďme využít krátkého letního ostrůvku relativní pandemické svobody a užít si tančírnu, dokud to jde. Vstupenky lze zakoupit v síti Ticketmaster.

Z večírků, koncertů, zábav a plesů se stalo nedostatkové zboží. Tanec je dokonce nežádoucí a průběžně zakazovaná činnost. Jako v dobách dávných a označovaných za temné. Tanec je ďáblův nástroj, zdroj zla, kdysi pokušení, dnes možné nákazy. Dotyk těl zblízka opět získal nádech rizika a dobrodružství. Teď však ne proto, že bychom snad ucítili kůži a dech toho druhého: kamaráda, přítele, kolegy, ctitele… Je to mnohem přízemnější a smutnější – ve jménu šíření neviditelného viru.

Žít covidu navzdory

Přesto: nejsilnější zbraní proti nemocem a strachu byl vždy život sám a radost z něj. Setkávání s ostatními a tanec jsou esencí radosti. Léto je navíc symbolem života v plném rozpuku a hojnosti. Kdy jindy uspořádat garden party v rytmu swingu, který nenechá těla v klidu, když ne během časového okna rozvolnění na vrcholu léta?

Kdy jindy si připomenout časy „před“ pandemií? Protože tak to je: žít se musí strachu navzdory. A život, to je pohyb. 

Ano, budeme už navždy (alespoň našich několik generací) dělit začátek jedenadvacátého století na život před covidem a po něm. Ovšem doufejme, že to nebude znamenat také dělení na život s tancem a bez něj. Že se z tance nestane jen umělecká disciplína sledovaná na dálku a odříznutá od našich těl. Že se dotyk dvou těl v rámci tance nebude trestat (i kdyby jen zvednutým obočím a nesouhlasným zamlaskáním).

Pojďme se tedy trochu dekadentně letně, na vlnách vlídného noblesního retra, jímž swing v podání ukázkového gentlemana Ondřeje Havelky je, vrátit do doby „před“.

Nerezignuj(e)me

Naše zahradní party s tancem na Žofíně samozřejmě nemůže zcela uniknout času a místu, v nichž se bude dít. Proto bude počet účastníků omezen tak, aby se dostálo všem oficiálním nařízením. Není to ideální, ale my zkrátka nerezignujeme. Nenecháme se vyděsit a znechutit natolik, abychom raději jen trpně čekali a přeží­vali. Chceme využít každé příležitosti k životu se vším, co k němu patří (i proto už plánujeme další ples Reflexu na jaro příštího roku).

Nikdo netušíme, jak dlouho bude současná letní situace trvat, kdy zase přitvrdí strašení, zákazy, příkazy a výhrůžky. Pojďme na to na chvíli zapomenout a zvýšit si imunitu zábavou, radostí a pohybem. Koneckonců pohybové aktivity venku jsou zatím nejen dovoleny, ale dokonce doporučovány. Pobyt na slunci v podvečerních hodinách je pak doslova žádoucí: nespálíme se a zároveň do těla dostaneme vitamín D, jehož máme tak málo a který je pro naši imunitu zásadní.

Navzdory pandemii a přírodním katastrofám, jež nás v posledních měsících postihly, stále patříme k těm částem světa, v nichž se žije nejlépe. Stejně tak na ose času si z hlediska historie nemáme zatím nač stěžovat. Tak si to pojďme užít, co nejvíc se spolu svobodně nadechnout a naučit se swing… než nám to zase zakážou.