Evropská komise představila ambiciózní klimatický balík, Frans Timmermans vlevo

Evropská komise představila ambiciózní klimatický balík, Frans Timmermans vlevo Zdroj: Profimedia.cz

Jedním z navrhovaných opatření je rozšíření systému emisních povolenek také na lodní přepravu či na budovy
Od roku 2035 budeme povinně nabíjet všichni
Jednání o novém předsedovi Evropské komise se protahují: kandidaturu Franse Timmermanse odmítají země V4
Debata spitzenkandidátů: Margarethe Vestagerová, Frans Timmermans a Manfred Weber
Stranu evropských socialistů (PES), která tvoří v Evropském parlamentu druhou největší frakci, povede do květnových voleb jako vedoucí kandidát Frans Timmermans.
7
Fotogalerie

Revolucionáři pálí ostrými: Evropu čeká vlna obrovského zdražování. Jak bude velké?

Uprostřed léta zahajují země západního eurasijského výběžku zvaného Evropa zelenou revoluci. Z celoplanetárního hlediska je sice Evropská unie příliš malá na to, aby sama globální klima ovlivnila, ale to nevadí. Jde prostě o revoluci. Tedy o víru a ideologii. Propočty a racionalita jdou prozatím stranou.

Evropská unie minulý týden přelomově vykročila k tomu, aby se stala globální laboratoří opravdu hluboké a plošné dekarbonizace. Představila totiž masívní soubor návrhů nových opatření, jejichž klíčovým smyslem je jít příkladem světu, který se zatím tváří skepticky a raduje se z toho, že mu odpadne evropská konkurence. Opatření obsažená v klimatickém balíku ovšem současně mají značný potenciál zásadně proměnit život kaž­dého ze stovek miliónů obyvatel Evropské unie.

Nediskutuje se

Svoji zelenou revoluci zahajuje EU právě v polovině července, v době prázdnin a dovolených. I tak klimatický balík vyvolává bouřlivou debatu, která by, nebýt prázdnin, byla ještě bouřlivější. Nicméně k diskusím ještě čas bude. Klimatický balík musí být totiž schválený 27 členskými státy EU a Evropským parlamentem. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans při víkendové návštěvě Česka jasně naznačil, že o cíli se už nediskutuje. Teď už se prý má mluvit jen o dílčích změnách a úpravách. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!