Seriál Přátelé se vždy těšil velké divácké popularitě

Seriál Přátelé se vždy těšil velké divácké popularitě Zdroj: HBO

Speciální díl seriálu Přátelé je konečně k vidění na HBO GO
Seriál Přátelé se vždy těšil velké divácké popularitě
Seriál Přátelé se vždy těšil velké divácké popularitě
Seriál Přátelé se vždy těšil velké divácké popularitě
Seriál Přátelé se vždy těšil velké divácké popularitě
18
Fotogalerie

Potřebuje svět speciál Přátel? Ne. Ale stejně vás dojme

Přišli, zaslzeli, někteří i zazpívali, k dobru přidali pár historek a pak zase odešli… O dva a půl milionu dolarů bohatší (neb stanice HBO na honoráři za účinkování ve speciálu Přátelé: Zase spolu netroškaří). Byla to částka adekvátní odvedené práci? Stěží. Ale to fanoušci kultovní devadesátkové série neřeší, hlavně že viděli znovu pohromadě Moniku, Rachel, Rosse, Phoebe, Chandlera a Joeyho.

Když koncem roku 2019 uvedla Jennifer Anistonová svůj čerstvě založený instagramový účet hromadnou selfie s kolegy z Přátel, způsobila dočasný výpadek sítě, a dokonce se zapsala do Guinessovy knihy rekordů – tak rychle prý nepřibývali fanoušci ani zbožňovanému britskému královskému páru. Už tehdy se začalo horečně řešit, jestli se náhodou nerýsuje pokračování Přátel, jejichž osudy se uzavřely v květnu 2004.

Došlo na něj o půl roku později – respektive mělo dojít, realizaci speciálu s pracovním názvem Friends: Reunion uťal nástup koronavirové pandemie. Plán se tak mohl uskutečnit až letos: v dubnu se celá parta sešla v legendárním hollywoodském Studiu 24, odkud pochází i všech deset řad série, a stanice HBO oficiálně potvrdila vznik výročního dílu. O jeho obsahu se nicméně mlžilo až do premiéry, jež proběhla koncem minulého týdne.

Nyní tedy konečně víme, že oněch netrpělivě vyhlížených 104 minut přátelské zábavy nevyplňuje typický sitcom, ale značně nevzrušivá vzpomínková revue, v níž nechybí hudební čísla, živé publikum, a dokonce ani obskurnosti typu Justin Bieber v převleku za družici Sputnik.

Neptejte se, zda jsme něco takového potřebovali – z guláše, jejž tvůrci umíchali zjevně bez vyšších ambic a na poslední chvíli, nepotřebuje svět absolutně nic. Moderátora, který se neumí ptát, hosty, již musí pryč, sotva otevřou pusu, ne, ani přiznání Davida Beckhama, že je Monica, jsme nepotřebovali.

I tak má ale speciál o seriálu, jenž formoval celé generace, právo na existenci. A v určitém ohledu i půvab: zvlášť ve své druhé části, kterou už sledujeme se vším smířeni a připraveni trpět, protože co kdyby náhodou přišlo vykoupení v podobě fanouškovského bonusu (přijde!).

Do kategorie utrpení patří: slzy a botoxová strnulost Jennifer Anistonové. Patřičně internacionální, genderově, rasově i pohlavně vyvážená mozaika vzkazů od fanoušků, již Přátelům děkují za vysvobození z nudy/nemoci/společenského prokletí. Historky a komplimenty z úst celebrit, jejichž jediným styčným bodem se seriálem je fakt, že se na něj někdy dívaly (a to i v případě, že v době premiéry ještě nebyly na světě). Módní přehlídka jako součást speciálního večera, při níž topmodelky (a Justin Bieber) předvádějí ikonické kostýmy z Přátel. Vlastně celý ten speciální večer u fontány z úvodních titulků, kde se šestice protagonistů sešla před (pečlivě distancovaným) publikem, aby tam většinu času proseděla mlčky a mluvení obstaral James Corden, mistr zbytečných dotazů.

Zatímco ze setkání Přátel u fontány čiší profesionální chlad, prostřihy do studia, kde se herci druží v pečlivě zrekonstruovaných kulisách svého někdejšího bytu, nepostrádají bezprostřednost typickou pro celou sérii. Po úvodním ždímání slz (jednotliví protagonisté reagují na místo činu, kde se nacházejí poprvé po sedmnácti letech) nastupuje přesně ten mix zábavy a emocí, kvůli němuž v éře analogu usedaly před televizi stamilióny diváků.

Prošedivělé či (v případě žen) chirurgicky vylepšené verze někdejších sexidolů žertují na konto svých kariér a vrásek, porovnávají vzpomínky asociované s rekvizitami a promítanými scénami, hrají vědomostní kvízy, fantazírují o osudech postav a k radosti fanoušků prozrazují i věci, o nichž dosud mlčeli (například že náklonnost seriálového Rosse a Rachel nebyla ve skutečnosti jen seriálová). K nejzajímavějším momentům patří exkurze do zákulisí, díky nimž nahlédneme nejen pod tvůrčí pokličku (natáčelo se s živým obecenstvem), ale i do vztahů mezi herci, jejichž vzájemná kompatibilita byla do posledních dnů opravdová a unikátní.

Těch šest mezi sebou mohlo mít spory, mohli se nenávidět kvůli rozdílné míře popularity či výši honorářů (jak se o tom hojně psalo v bulváru), ale ve chvíli, kdy stanuli před publikem ve studiu, fungovali tak jako nikdo jiný. Když vzpomínají, jak spolu v prvních letech obědvali a večeřeli každý den včetně víkendů, věříme jim to. A když po poslední klapce z roku 2004 pláčou ve vzájemném objetí stranou všeho humbuku, jen tak pro sebe, věříme jim to taky. Což jsou také asi ty nejcennější okamžiky, kvůli nimž paskvilu jménem Přátelé: Zase spolu odpustíme, že vznikl.

Video placeholde
Blesk Podcast: Čeští Přátelé opět spolu. Nabídku na dabing nového dílu ještě nedostali! • Jiří Marek