Kdyby byl světový, splňoval by český film všechny standardy korektnosti americké Akademie

Kdyby byl světový, splňoval by český film všechny standardy korektnosti americké Akademie Zdroj: Pressdata, Profimedia.cz

Knoflíkáři. Co splňuje? Jde o oslavu diverzity tohoto světa. Asi nejdál šel v kresbě problematických menšin, prostě zvláštních lidí, Petr Zelenka v ceněných Knoflíkářích. Do skupiny hrdinů se zdravotním postižením by se jistě dokázal vměstnat muž plivající za jízdy na lokomotivu a lidé, tverpové, kteří pomocí umělého chrupu v zadnici ucvakávají knoflíky z gaučů. Zelenka říká, že i takoví lidé mají právo na život, to oni že jsou nositeli lidské jedinečnosti a originality.
„Pane, vy jste vdova!“ Co splňuje? Změna pohlaví, transgender, ženská otázka. Natočit Šarlatána byla vlastně srabárna. Režisérka už dobře věděla, co se čeká, a tak si širší nominaci na Oscara pojistila homosexuálním párem mazlícím se v autě. Ale pusťte si půlstoletí starý film „Pane, vy jste vdova!“. To je jiná káva! Jeho vizionářský scénář už pracuje se změnou pohlaví jako s něčím naprosto běžným. Navíc, je to film o silných ženách. Vzpomeňme na Ivu Janžurovou a její Evelynu Kelettiovou, transsexuální ženu, která vydrží i bodnutí vidličkou do zadku, hrubne jí hlas a kouří lulku.
Vrchní, prchni! Co splňuje? Příslušník menšiny členem štábu. Navzdory tvrzení zpátečníků lze do nových pravidel vklouznout snadno jako do nových holínek. Řekněme, že jako režisérka chcete zfilmovat příběh babičky z Hané. Jistě půjde o unikátní osud, ale kde na Hané vzít rasovou rozmanitost, když babička viděla „Afroameričana“ pouze v televizi? není třeba se obávat, vietnamskou herečku režisérce do role babiččiny sestry nikdo vnucovat nebude. Ani Roma do role jejího syna. Zvlášť když měla dceru. Stačí, když střihač filmu bude Lužický Srb. Tak je to jednoduché! Přesně na tohle uhrál bezvadnost svých filmů poloviční podkarpatský Rus, Ladislav Smoljak. Za předpokladu, že by Američané pochopili princip kulového blesku, by jeho filmografie neměla za oceánem problém. Dokonce si dovolím tvrdit, že by režisér díky svému původu ustál i námitku, proč ve snímku Vrchní, prchni! je všech 160 komparsistů převlečených za číšníky na karlovarské kolonádě bílých jako sýr. A i kdyby, jako pojistka tu figuruje příslušník národnostní menšiny – podezřívavý strýc z Moravy (Karel Augusta).
Je třeba zabít Sekala. Co splňuje? Příležitost pro nedostatečně obsazovanou skupinu lidí – liliputy. Čeští filmaři si natolik věří, že se nebojí obsazovat „jiné“ spoluobčany do záporných rolí. To jenom svědčí o tom, jak jsou daleko, jak to mají vyřešené! Vzpomeňme na ceněný film Je třeba zabít Sekala, kde úlohu Záprtka, podržtašky chamtivého Sekala, ztvárnil liliput. Považte, mnoho let před tím, než se ve Hře o trůny objevil Tyrion Lannister. Ať mi ještě někdo řekne, že česká kinemato­grafie nestíhá…
Sedmikrásky. Co splňuje? V hlavní roli silné ženy. Nejen díky svým nesporným filmařským hodnotám by i dnes – třeba jako remake s Jennifer Lawrenceovou a Lady Gaga – zasvítil film Sedmikrásky. Považte, na režisérském stolci trůnila Věra Chytilová, silná žena, známá tím, že v kreativním rauši týrala mužské členy štábu (kameramanovi Janu Malířovi dala během natáčení Faunova velmi pozdního odpoledne pěstí), a v hlavních rolí dvě drzé a nekonvenční dívky, které házejí do zatuchlého měšťáctví brutálním způsobem vidle.
11
Fotogalerie

Oscarový český film: Kdyby byl světový, splňoval by všechny standardy korektnosti Akademie

Od pondělí známe nové držitele Oscarů, cen Akademie, které se pomalu loučí s bílým a maskulinním světem. Filmaři s předstihem vědí, že aby se mohli se svými snímky ucházet o sošku za tři roky, jejich filmy budou muset vypadat podle pravidel sestavených Komisí pro přátelštější svět. Po jejich přečtení mnozí rozhořčeně volají po umělecké svobodě, ale například česká kinematografie dokazuje, že když se chce, tak to jde. A to přestože společnost, v níž se ty slavné „bijáky“ odehrávají, je dodnes bílá jako sníh.

Připomeňme, že kdo se bude chtít ucházet o sošku za nejlepší film v roce 2024, musí obsadit hlavní roli (třeba Jokera) či menší, ale výraznou roli (třeba pan GOGO ve Čtyřech vraždách) zástupcem rasové či etnické menšiny, nebo – druhá možnost – alespoň třicet procent herců ve vedlejších či epizodních rolích musí tvořit ženy, zástupci nedostatečně zastoupených rasových, etnických a LGBT skupin nebo lidé se zdravotním postižením. V pravidlech se píše, že snímek bude přijatelný i tehdy, zaměří-li se jeho hlavní dějová linka nebo téma na osoby ze zmíněných skupin. Podobná pravidla platí i pro obsazení filmového štábu.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!