Slavnostní zahájení festivalu TADY VARY

Slavnostní zahájení festivalu TADY VARY Zdroj: Kviff

Slavnostní zahájení festivalu TADY VARY
Slavnostní zahájení festivalu TADY VARY
Slavnostní zahájení festivalu TADY VARY
Režisér Michal Caban, Jiří Bartoška a Marek Eben, natáčení zahajovacího ceremoniálu TADY VARY
Maorská kulturní skupina Whakaari Rotorua vzdává hold Miloslavu Stinglovi
17
Fotogalerie

Tak je to jasné: Vary letos budou, ale až na konci srpna

Vzhledem k situaci související s vývojem pandemie COVID-19 v České republice rozhodli organizátoři MFF Karlovy Vary o posunu termínu karlovarského festivalu. Jsou přesvědčeni, že srpnový termín (20. - 28. 8. 2021) nabídne větší šanci uspořádat tuto kulturní akci tak, aby svým rozsahem byla co nejbližší podobě, na jakou jsou diváci a návštěvníci zvyklí.

„K posunu o sedm týdnů jsme se rozhodli po zvážení současné situace a také po konzultaci s odborníky. Doufáme, že v průběhu následujících měsíců dojde k rozšíření vakcinace a díky tomu ke zvládnutí pandemické situace, tak, aby bylo možné uspořádat festival v maximálně bezpečné formě. Jsme pochopitelně připraveni dodržovat všechna platná opatření,“ říká prezident MFF KV Jiří Bartoška a dodává, že posun pětapadesátého ročníku na srpen neznamená dlouhodobou změnu termínu konání naší největší a nejprestižnější filmové akce. Celý tým věří, že šestapadesátý ročník proběhne v tradičním čase, tedy od 1. do 9. července 2022.

I loni během koronavirové pandemie udržovaly Vary, což není u všech mezinárodních festivalů běžné, přímý kontakt s domácím publikem a filmovými fanoušky. S velkým ohlasem se setkala speciální přehlídka šestnácti premiérových filmů TADY VARY ve vašem kině od 3. do 11. července 2020, kterou v necelé stovce kin po celé České republice vidělo téměř 37 000 diváků a které Reflex, už tradičně hlavní mediální partner MFF KV, věnoval speciální filmovou přílohu. V listopadu 2020 plánovaly MFF KV i „půltou“, čtyřdenní, nesoutěžní přehlídku zhruba 30 snímků v několika tradičních festivalových sálech. Exkluzivní výběr nejvýraznějších titulů z festivalů v Sundance, Berlíně, Benátkách či s označením Cannes Label se však – kvůli druhé vlně pandemie – uskutečnit nemohl.